IFK klarar inte kommunens krav?

NORRKÖPING Två år efter det att avtalet skrevs vill IFK Norrköping nu överta även resterande två tredjedelar av AB Norrköpings Idrottspark. Saken ska på onsdag upp i Rådhus AB. Vice ordföranden Mathias Sundin (FP) betvivlar dock, att IFK klarar kommunens krav. Men han har då ett eget förslag i frågan.

 

Enligt avtalet i februari 2010 övertog IFK-bolaget Parken Event & Arena en tredjedel av AB Norrköpings Idrottspark, som äger Nya Parken. Avsikten var då, att affären skulle fullföljas inom ett år.

Men när IFK Norrköping i fjol gjorde en framstöt fann kommunen, efter utvärdering, att IFK inte klarade kravet - nämligen att leva upp till minst ett av två villkor.

Inga investerare

Enligt det ena skulle Parken Event ha lockat till sig ett lämpligt antal seriösa investerare. Men där har inget skett, sedan ordföranden Peter Hunts bolag Trading House gick in med 20 miljoner.

Det andra villkoret handlar om att uppvisa "positivt kassaflöde".

- Det anser vi att vi gör nu. Vi har siffrorna i balans, även om det kan svänga någon miljon fram och tillbaka, sade Hunt i Folkbladet den 24 februari.

Ohållbart läge

För IFK är det viktigt att få ta steget vidare. Det nuvarande mellanläget är ohållbart. Med hela Nya Parken i sin ägo skulle IFK kunna använda lokalytor och gräsplaner till kommersiella ändamål.

Men den, som lånat ut de 305 miljonerna till ombyggnaden, är ju kommunen. Och Norrköpings Rådhus AB, moderbolag i kommunkoncernen, lär inte vilja ta några onödiga risker.

- Vi hade IFK på besök förra styrelsemötet. Deras ekonomi har väl inte ändrats i sak sedan förra året, om inte till det något sämre. Jag har mycket svårt att tro, att det här kan landa i något långsiktigt hållbart, säger Mathias Sundin..

En öppning?

Men kanske kan det, enligt Sundin, ändå finnas en öppning: Om IFK, när man tar över ägandet, samtidigt också tar över lånen - och i stället lånar externt, i bank.

- Vi i Folkpartiet röstade nej till att IFK skulle få köpa Idrottsparken, eftersom kommunen skulle stå kvar med risken, lånen. Om IFK i stället lånar i en bank, blir skattebetalarna av med risken.

- Ska det kunna bli affär av här, måste kommunen få ut något av det. Jag frågade Peter Hunt om saken, och han var inte avvisande.

"Objektiva ögon"

Kommunens finansdirektör Göran Lindgren säger till Folkbladet, att externa konsulter nu tittar på frågan "med objektiva ögon", inför redovisningen för Rådhus AB.

- Om affären ska genomföras måste man på objektiva grunder kunna bedöma, att detta är en bra väg framåt.

 

 

 

 

 

 

Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...

LEDARE
NORRKÖPING
FINSPÅNG

SPORT
Maklaranons bostad
KULTUR & NÖJEKonferensguiden
Charter
LMS
Hotel
Nu kan Du vara med och skapa nya Folkbladet.se
Anmäl dig här:  folkbladet.se/fokusgrupp