Därför tog läkaren emot patientarvet

LINKÖPING Att läkare tar emot arv från en psykiskt labil patient är att betrakta som grovt mutbrott, hävdar chefsåklagare Alf Johansson vid riksenheten mot korruption.- Vi hade ett medmänskligt förhållande med ett för henne passande sätt, sa den mutåtalade 65-årige läkaren som fick ärva - en egendom värd cirka 400?000 kronor.

Det är inte första gången hans patienter vill ge sitt arv till läkaren, som jobbade som åldringsdoktor. Men tidigare har han vägrat, eftersom det strider mot landstingets etiska regler.

I mars 2007 fick läkaren som då jobbade på en vårdcentral i länet veta om testamentet.

- Då sa jag att hon inte fick göra så här.

Folkbladets avslöjande

Att läkaren i somras valde att ta emot arvet från den 68-åriga kvinnan, på drygt 400 000 kronor beror, enligt honom själv, på att han hade gått i pension cirka ett år innan.

Det var efter Folkbladets avslöjande om att den pensionerade läkaren godkänt testamentet, som enligt bouppteckningen var värt närmare en halv miljon kronor, som fick chefsåklagaren vid riksenheten mot korruption att reagera. Han inledde genast en förundersökning.

Nära vän

Försvaret framhöll vid fredagens rättegång i Linköpings tingrätt att han inte bara var läkare utan även nära vän till kvinnan, precis som han var med ett tiotal andra äldre patienter.

- Mina patienter hade det behovet. Jag var en medmänniska, sa läkaren och berättade att han brukade hjälpa kvinnan med olika saker.

Under rättegången hade läkaren med sig flera presenter som kvinnan hade tillverkat och gett till honom. Som tack hjälpte han henne med till exempel snöskottning och att hämta grus.

Två vittnen, som jobbat med läkaren, poängterade att den mutmisstänkte läkaren var mycket omtyckt av sina patienter.

Den avlidna kvinnans psykiska tillstånd och de mediciner hon åt mot sin psykiska sjukdom diskuterades mycket.

- För mig var hon psykiskt stabil, förutom i slutet, framhöll läkaren som sedan 2005 skrivit ut antipsykotisk medicin till henne.

Psykiskt sjuk

Enligt åklagaren, kvinnans gode man och en läkare och professor i allmänmedicin, som också behandlat den avlidna kvinnan så hade kvinnan varit psykiskt sjuk under lång tid.

- Vi får aldrig veta i vilket tillstånd hon hade varit utan sin medicin, sa den vittnande läkaren.

Oavsett psykiskt tillstånd så får inte en läkare ta emot belöningar från sina patienter, poängterade åklagaren.

Fängelse

Alf Johansson framhöll att det är av stor betydelse om läkaren visste om testamentet eller inte.

Enligt kvinnans gode man och granne, som vittnade, så kände läkaren till att han skulle få ärva henne.

- Om vittnet har rätt bör fängelse utdömas. Om han inte visste om arvet förrän efter kvinnans död så är brottet mindre allvarligt. Då bör han få villkorlig dom och ett kraftigt bötesstraff, sa åklagaren i sin slutplädering.

Juridik eller etik

Advokaten lyfte fram att läkaren är en etisk stark och engagerad läkare.

- Det här är en viktig och svår fråga för rätten att ta ställning till. Är det här en otillbörlig handling. Vad är juridik och vad är etik här. Rätten måste nu ta beslut på känsla, sa läkarens advokat Tord Cederberg.

Dom kommer den 30 mars.

Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
LEDARE
NORRKÖPING
FINSPÅNG
SPORT

Maklaranons bostad

Luddbacken 4
Åby
1 995 000 kr

Skillinggatan 16
Kättsätter
2 495 000 kr

Bergslagsgatan 75
Norr - Vid Folkpa...
795 000 kr
KULTUR & NÖJEKonferensguiden
Charter
LMS
Hotel
Nu kan Du vara med och skapa nya Folkbladet.se
Anmäl dig här:  folkbladet.se/fokusgrupp