I nya filmdeckaren "Carambole" har kommissarie Van Veeteren gått i pension. Själv har Sven Wollter inga planer på att sluta jobba. "Inte så länge jag känner att jag har något att berätta."
Foto: Pontus Lundahl/Pressens Bild
Laddar...

Sven Wollter åter Van Veeteren

Stockholm (TT Spektra) I "Carambole" står kommissarie Van Veeterens bräckliga relation med sonen i centrum. Sven Wollter är pappa till fem barn och vet vad det innebär att slitas mellan yrkesliv och privatliv.
Sven Wollter har spelat allt från Macbeth till Stalin, men svåraste rollen är kanske den som förälder. Den 71-åriga skådespelaren har fått fem barn med fyra olika kvinnor. Yngst är Magnus, tolv år. Dottern Ylva som gick bort 1992 skulle ha blivit 43 år i år.
Som passionerad skådespelare kan han lätt relatera till sin rollfigur Van Veeteren, som i nya filmen "Carambole" kämpar för att lappa ihop sin dåliga relation med sonen Erich.
- Jag vet väldigt mycket om problemen som hänger samman med att vara besatt av sitt yrke. Nog har mina barn fått se ryggtavlan på sin pappa åtskilliga gånger, men som konstnär måste man brinna. Utan den där besattheten blir det ingenting.

<span class="mr">Erövra faderskapet
</span>Det har även blivit ett par farsor på scenen för Sven Wollter, men att spela pappa på teatern går inte att jämföra med vad det innebär att bli pappa på riktigt.
- Alla pratar om föräldrarollen, men jag ser det inte som en roll. Så fort det blir en roll mår barnen dåligt, det kan jag tala om för dig.
- Faderskapet är något du aktivt måste erövra. Du måste vilja vara pappa och inse att med det kommer fullständig jämlikhet med kvinnan. Det ska vara en självklarhet. Annars finns det inget faderskap att tala om, säger han med eftertryck.
Föräldrar och barn är också temat i journalisten Annika Hagströms nya intervjuserie "Mamma, pappa, barn" i TV 4, där bland andra Sven Wollter och sonen Kalle Seldahl berättar om sin relation. Kalle har valt att jobba med teater, precis som sin pappa.
- Det tycker jag är underbart. Alla mina barn har varit med på teatern och vet vad det handlar om. Det är det tuffaste man kan ge sig in i, men vad vore jag för en taskig farsa om jag avrådde mina barn från att bli skådespelare när det gett mig så mycket?

<span class="mr">Drömprojekt
</span>Snart har "Påklädaren" nypremiär på Stockholms Stadsteater med Wollter i en av huvudrollerna. I september ska han spela morfar i en norsk film, men framförallt hägrar det egna drömprojektet.
- Jag vill regissera en film tillsammans med min son Kalle. Det är en historia av Aino Trosell som heter "På en öde ö i havet" och utspelar sig i skogshuggartrakter på 50-talet. Projektet är på finansieringsstadiet så det står och stampar lite just nu.
I "Carambole" är kommissarie Van Veeteren pensionerad, men har svårt att hålla sig borta från sin gamla arbetsplats. För Sven Wollter finns det ingenting som heter pensionsålder.
- Picasso målade sina tavlor tills penseln föll ur handen. Bach och de andra musikanterna spelade tills de utandades sin sista suck. Jag slutar väl när replikerna inte sätter sig längre.
I maj drabbades Sven Wollter av magbråck och opererades akut. Nu mår han bättre än någonsin, men har inte blivit något hälsofreak.
- Nä aldrig i livet. Min fru vill gärna att jag är lite räddare om mig, men då kommer jag att dö direkt. Que sera sera, det som sker det sker.
Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
LEDARE
NORRKÖPING
FINSPÅNG
SPORT
Maklaranons bostad

Trestegsgatan 91
Kaffebacken / Ektorp
975 000 kr

Världens Ände 144
Arkösund
1 100 000 kr
KULTUR & NÖJEKonferensguiden
Charter
LMS
Hotel
Nu kan Du vara med och skapa nya Folkbladet.se
Anmäl dig här:  folkbladet.se/fokusgrupp