Politikern utsatt för attentat i hemmet

Natten till lördag väcktes familjen av en förbipasserande. Då stod familjens båda bilar i brand bara några meter från huset. Hade vinden legat på från andra hållet hade lågorna slickat husfasaden och attentatet kunnat slutat än värre.

Båda familjen bilar sattes i brand bara några meter från huset.

Båda familjen bilar sattes i brand bara några meter från huset.

Foto: Privat

Brott & Straff2019-11-03 11:25

Drygt ett dygn senare lever Ronny Ståhling och hans fru i chockens efterdyningar. Det som fram tills attentatet var deras trygghet, deras hem, deras borg är nu ett hus som känslomässigt måste återerövras.

Polis som larmades till platsen kunde med hjälp av hund spåra från vilket håll gärningsmännen kommit och mycket tyder på att de kände till omgivningen väl. Men vem och varför vet ingen ännu.

Ronny Ståhling har under många år jobbat som ordningsvakt, men också i omgångar som politiker. Han har hotats tidigare, men aldrig backat från att säga sin mening när det gäller narkotika och gängkriminalitet, men i vilken roll han nu hotats vet han inte.

–  Jag har inte gjort eller sagt något särskilt den senaste tiden som kan ha provocerat någon. 

Hans förordnande som ordningsvakt går ut nästa år, så än så länge är polisen också hans huvudman, men från dem har han varken hört eller sett något sedan tidig lördagsmorgon.

–  Då sa yttre befälet då att de skulle höra av sig, men det har ingen gjort.

Han var redan tidigare besviken på polisens rutiner och den känslan har nu förstärkts. Inte heller har kommunens säkerhetsansvarige hört av sig.

Samtidigt har både kommunen och polisen under flera år sagt sig prioritera hot mot politiker, men i verkligheten händer inte mycket när någon väl drabbas.

–  Jag sitter ju med i NoBrå, brottsförebyggande rådet i Norrköping, men på mötet på torsdag kommer jag att tacka för mig. Det ger inget utan är bara en klubb för inbördes beundran där man bara redogör för saker, men inte ett dugg brottsförebyggande, säger Ronny Ståhling.

Han var snabb med att lägga ut på sociala medier vad han och familjen drabbats av och  de har fått ett stort gehör och mängder av nära, kära och bekanta har visat sina sympatier och sin avsky för dådet.

–  Så många vänner har hört av sig och stöttat oss på olika sätt, många har erbjudit oss en temporär bostad, men vi stannar hemma. Det här är vår borg även om den är lite sargad för tillfället, säger Ronny Ståhling.

Han har, efter att diskuterat och förankrat beslutet med sina närmaste, bestämt sig för att inte låta sig tystas utan fortsätta att arbeta för att på de sätt han kan försöka skapa ett tryggare samhälle för alla. Men först ska den egna borgen byggas upp och tryggheten återskapas.

–  Det här är vårt hem här stannar vi.

Karta: Krokek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!