Jarl (M): Attentat får aldrig tysta människor

–Jag hoppas att vårt rättssystem visar att vi kan skapa rättvisa och ställa de ansvariga till svars, säger Sophia Jarl.

Sophia Jarl (M) är kritisk till polisen efter attentat mot partivän

Sophia Jarl (M) är kritisk till polisen efter attentat mot partivän

Foto: Calle Slättengren

Brott & Straff2019-11-03 14:44

De moderata partivännerna är skakade av attentatet mot  Ronny Ståhling och hans familj.

–  Vi försöker stötta familjen så mycket vi kan, säger moderata gruppledaren Sophia Jarl.

Samtidigt är hon kritisk mot polisens agerande. Eller snarare brist på agerande.

–  Som fullmäktigeledamot har vi informerats om att polisen prioriterar arbetet  när det gäller hot och våld mot förtroendevalda. Jag tog för givet att polisen skulle återkoppla till kommunen, men det har de inte gjort, säger Sophia Jarl.

Istället var det hon som fick informera både säkerhetsansvarig och kommundirektören.

–  Men när kommundirektör fick veta vad som hänt agerade han väldigt snabbt och erbjöd krisstöd till Ronny och familjen, som kan aktiveras om de vill.

Den stora bristen är enligt henne polisen, som åtminstone borde frågat om de drabbade behöver byta miljö i några nätter.

–  Attentatet rubriceras som mordbrand så det är oerhört allvarligt och kunde slutat ännu värre om inte hemtjänsten råkat åka förbi, säger Sophia Jarl.

Hon vill undvika att spekulera i varför familjen utsattes, men hoppas att Ronny Ståhling orkar fortsätta ta kampen mot droger och kriminalitet.

–  Han har ju sagt att han kommer att hoppa av arbetet i Nobrå,  jag hoppas att vi kan påverka arbetet inifrån istället för att lämna det helt.

Hon menar att Ståhling inte bara är den av de 85 fullmäktigeledamöterna som har bäst kunskap om droger och kriminella gäng, utan också är en outnyttjad resurs i NoBrå.

–  Det sitter många kompetenta och duktiga människor där, men kompetensen tas inte till vara utan har blivit mer av en "täckmantel" där man ses utan någon som helst beslutanderätt.

– Jag förstår att Ronny reagerar som han gör, men jag hoppas att man istället kan tillföra resurser så att rådet med kommunstyrelsen i bakgrunden kan få beslutanderätt och lägga skarpa förslag. Alternativet är att avveckla Nobrå, säger Sophia Jarl.

En del i partiet är skakade av attentatet, men Sophia Jarl hoppas att det inte ska avskräcka människor från att vilja jobba politiskt.

–  Jag förstår såklart att man blir rädd, men ett attentat får aldrig tysta människor. Ronny har på ett väldigt modigt sätt vågat lyfta och driva de här svåra frågorna kring droger och kriminalitet på ett sätt som inte alla gör. Nu hoppas jag att vårt rättssystem visar att vi kan skapa rättvisa och ställa de ansvariga till svars, säger Sophia Jarl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!