Riktlinjer väcker oro i mindre kommuner

Norrköpings kommuns krav på biståndstagare att söka boende i hela länet riskerar att få konsekvenser för flera mindre kommuner i Östergötland. "Det kan bli bekymmersamt", säger Ulla Wallering Fall (S), socialnämndsordförande i Valdemarsvik. "Vi går på knäna redan nu", säger Sören Norrby (M), socialnämndsordförande i Boxholm.

Boel Holgersson (C), till vänster, är ordförande för socialnämnden i Söderköpings kommun. Ulla Wallering Fall (S) har samma uppdrag i Valdemarsviks kommun.

Boel Holgersson (C), till vänster, är ordförande för socialnämnden i Söderköpings kommun. Ulla Wallering Fall (S) har samma uppdrag i Valdemarsviks kommun.

Foto: Louise Åsenheim/Bo Cederqvist (Montage: Jimmy Larsson)

Nyheter2020-08-10 07:00

Folkbladet har frågat flera av de mindre kommunerna hur de ser på att Norrköping kräver att biståndstagare med för dyra bostadskostnader söker billigare boende i hela länet.

– Det kan givetvis bli ett bekymmer eftersom vi har billigare bostäder och det fortfarande är mycket lättare att skaffa en bostad här, säger Ulla Wallering Fall (S), ordförande för sociala myndighetsnämnden i Valdemarsviks kommun.

Valdemarsvik har redan sett en inflyttning av biståndstagare från Norrköping.

– Det märkte vi av tidigare i våras. Inte i något stort antal, men det förekom. Men över sommaren har det legat stilla på den fronten.

Vilka konsekvenser får det för er ekonomi?

– Det kan bli bekymmersamt. Vi har en ekonomisk situation som en liten kommun som gör att det kan bli ett bekymmer för oss.

Söderköpings kommun har ännu inte haft någon ökad inflyttning av biståndstagare från Norrköping. Men det finns ändå en oro.

– Som ordförande är jag så pass bekymrad att jag ändå vill följa upp om vi märker någon skillnad i Söderköpings kommun, men än så länge har ingen sagt att de har märkt någon skillnad, säger Boel Holgersson (C), ordförande för socialnämnden i Söderköpings kommun.

Vilka konsekvenser skulle det få för Söderköpings kommun om många flyttade till er kommun?

– Vi har bostadsbrist i Söderköpings kommun också. Det är inte jättelätt för någon att flytta från Norrköping till Söderköping, för man måste få tag på en bostad som är billigare än vad man kan få i Norrköping, säger Boel Holgersson och fortsätter:

– Så jag tror inte att det kommer att få jättestora konsekvenser, men om vi såg att det kom fem familjer flyttandes från Norrköping till Söderköping som alla hade behov av försörjningsstöd, då skulle vi undra vad som stod på.

Den rättsliga prövningen av Norrköpings riktlinjer för bistånd följs med stort intresse i Söderköpings kommun.

– Alla som håller på med socialtjänstfrågor är intresserade av hur det här ska gå. Jag tycker att det vore bra med en prejudicerande dom – att man driver det så högt det går. Då får hela Sverige en vägledning.

Även i Boxholms kommun är det bostadsbrist.

– I Boxholm finns inga bostäder att tala om, så det är nog svårt för dem att hitta något här, säger Sören Norrby (M), ordförande för social- och myndighetsnämnden i Boxholms kommun.

Han har inte hunnit sätta sig in i Norrköpings nya riktlinjer för bistånd, men har ändå en bestämd åsikt i frågan.

– Generellt tycker jag att det är fel att göra på det sättet. Det är ett sätt att bli av sina egna invånare och låta andra kommuner ta över.

Boxholm har relativt höga kostnader för ekonomiskt bistånd.

– Vi går på knäna redan nu.

Enligt biståndsutskottets ordförande i Norrköping, Senad Mutic (S), kräver man endast att biståndstagare söker sig till områden som har pendlingsavstånd till Norrköping. 

En kommun som har goda pendlingsmöjligheter till Norrköping är Linköping, men där har man ännu inte sett någon ökad inflyttning av biståndstagare från grannkommunen.

– Jag har svårt att tro att man hittar ett billigare boende i Linköping än vad man hittar i Norrköping, säger Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden i Linköpings kommun.

Bakgrund

Norrköpings kommuns nya riktlinjer för ekonomiskt bistånd trädde i kraft den 10 februari. Enligt riktlinjerna ska krav på bostadsbyte ställas på personer som har en oskäligt hög boendekostnad, om de samtidigt har ett långvarigt biståndsbehov. Vid krav på bostadsbyte ska biståndstagaren söka bostad i hela Östergötlands län.

Frågan har prövats i förvaltningsrätten, som i flera fall har upphävt kravet på att söka bostad i hela länet. Nu väntar en prövning av riktlinjerna i kammarrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!