Norrköpingsbo i "hälso-bedrägeri-härva"

Som en del i en penningtvätt- och bedrägerihärva, där en man anordnade hälsoresor, finns bland annat en Norrköpingsbo.

Mannen arrangerade bland annat hälsoresor där deltagarna fick träna. (Bilden är från ett annat tillälle).

Mannen arrangerade bland annat hälsoresor där deltagarna fick träna. (Bilden är från ett annat tillälle).

Foto: Anders Wiklund/TT

Nyheter2019-10-06 06:45

Han ska ha tagit emot 70 000 kronor från den huvudåtalade 30-åringen och följt instruktioner till vilka konton han skulle föra dem vidare till. När sedan ytterliga 100 000 kronor kom, ska Norrköpingsbon ha sagt ifrån. För detta brott döms han för penningtvättförseelse till dagsböter på 4 000 kronor. Han ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden. Mannen erkänner det som hänt, men menar att han inte haft anledning att tro att pengarna kom från något brott.

Hela penningtvätt- och bedrägerihärvan är omfattande. Den huvudåtalade mannen döms till åtta års fängelse för bland annat grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Det finns mängder med målsäganden som mannen ska betala flera miljoner i skadestånd till. Detta ska han i vissa fall göra tillsammans med andra medåtalade. En annan man döms till två års fängelse för bland annat grovt penningstvättbrott, andra åtalade döms till villkorlig dom och dagsböter. Flera av dem, inklusive den huvudåtalade, har överklagat sina domar till hovrätten.

I runda drag ska den huvudåtalade mannen ha arrangerat hälsoresor och fått, eller lurat, andra att ta lån i hans namn. Pengarna har sedan till stor del gått till nätspel. Enligt tingsrättens dom har mannen marknadsfört sig med sitt luxuösa, lyckade liv och lyft fram kändisar. Han har bland annat genomfört hälsoläger i Rejmyre. Han har inte haft något eget bankkonto och därför använt konton i andras namn. Mannen får även näringsförbud i tio år. Han nekar till brott i de flesta av fallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!