Esbjörn fick en timmerstock genom rutan

Esbjörn Mathiesen från Norrköping fick en timmerstock genom framrutan när han åkte på Kimstadsvägen i tisdags kväll. Stocken missade honom med en centimeter.

Esbjörn Mathiesen fick en timmerstock genom rutan.

Esbjörn Mathiesen fick en timmerstock genom rutan.

Foto: Esbjörn Mathiesen och Hans Jonsson

Nyheter2019-11-09 06:45

Tisdagens trafikolycka utanför Norrköping var nära att få ödesdigra konsekvenser för Esbjörn Mathiesens. Klockan var strax före 22:30 när han kört ikapp en timmerbil på Kimstadsvägen.

– Jag funderade på att köra om, men då kom det bilar. Sen fick timmerbilen upp farten, då tänkte jag: ”skit samma, jag ligger kvar bakom”. Sen rätt vad det var såg jag något i luften, sen small det i framrutan. Det var som att någon slängde en näve grus över mig, säger Esbjörn Mathiesen.

Bilen åkte av vägen, när den stannat kunde Esbjörn konstaterade att en bit av en timmerstock krossat rutan och åkt in i bilen – en centimeter från hans axel. ”Gruset” var krossat glas. Smällen till trots så kunde Esbjörn ta sig ut ur bilen på egen hand.

– Jag hade mest ont i ryggen. Men det är klart att man blir ställd när det sker någonting. Tankarna gick inte alls, det var bara en reaktion. Jag hann inte fatta vad som hände. Det var först efter jag hade kört av som jag märkte att det var en trästock i bilen.

Esbjörn fördes till sjukhus och mår idag, under omständigheterna, ganska bra. Olyckan slog upp en gammal diskbråcksskada som orsakar mycket smärta. Men det hade kunnat sluta mycket värre.

– Det är som frun sa: ”Du kunde fått den i ansiktet och dött”, ja men det fick jag inte. Vad som kunde ha skett och vad som har skett det är två skilda grejer. Det kan ske så mycket, men det går inte att gå och reflektera över vad som kan ske, bäst att leva i nuet. 

Esbjörn har kört yrkesmässigt i 30 år och avskräcks inte från att ge sig ut på vägarna igen. Tvärtom så längtar han efter att få börja jobba igen. Men han kommer att hålla ett längre avstånd i framtiden.

– Det ska nog mer till för att få mig att inte köra. Redan innan var det statistiskt nästintill omöjligt att få en stock genom vindrutan. Nu har det skett så då kommer det aldrig mer att ske, inte enligt mig i alla fall.

Vad känner du inför lastbilschauffören?
– Jag är inte ute efter att hänga honom. Han har nog gjort vad han har kunnat.

Vad tar du med dig från den här erfarenheten?

– Folk ska köra försiktigt och hålla avstånd. För även om det inte kommer hela stockar så kommer det annat, både från timmerbilar och grusbilar. Det är nästintill omöjligt att undvika att det kommer massa skit farande. Det går inte att klandra de som kör, utan vi kan bara klandra oss själva att vi ligger för nära.

Esbjörn Mathiesen har varit inlagd på Vrinnevisjukhuset sen i tisdags.
Esbjörn Mathiesen har varit inlagd på Vrinnevisjukhuset sen i tisdags.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!