Eld och is för jubilerande promenad

Sedan 1999 har Norrköpingsborna nyårspromenerat. Det betyder 20-årsjubileum i år - något som firas med eld och is.

Tjåsa Gusfors nyårstalar 2019.

Tjåsa Gusfors nyårstalar 2019.

Foto: Asaf Kliger

Nyheter2019-12-18 11:00

Det genom "Önskans och glömskans eld" som kommer att brinna på Tyska torget, som består av lågor av såväl is som eld. 

– Önskan och Glömskan finns på plats vid elden och tar emot dina nedskrivna ord och låter dem försvinna in i den magiska elden. Kanske kommer vi att välkomna en ny tradition till vår stad, säger Tjåsa Gusfors, konstnär och artist.

Det är även hon som är årets nyårstalare. Och som inviger 2019 års nyårspromenad. Tjåsa har varit verksam i Norrköpings kulturliv sedan tidigt 90-tal. Konst, teater och musik är de tre komponenter som ledsagat henne genom livet. Hon är verksam som scenograf och skådespelare i musikteatergruppen Papagena och sångerska i Anna Bandit. Hon har också gjort offentliga skulpturer i Norrköping i såväl is som snö som sand. Idag tar Tjåsa konstnärliga uppdrag världen över.

Under promenaden bjuds det även på dans, musik, värme och magi. Närmare sex tusen marschaller tänds upp längs promenaden genom Norrköpings industrilandskap och vidare längs med Motala ström in på Tyska torget.

– Nyårspromenaden är en omtyckt tradition där hela familjer kan gå ut och vara tillsammans. Många hemvändare har dessutom detta som återkommande inslag i nyårsfirandet. Man kan förvänta sig frisk luft, gemenskap, många medmänniskor och varma leenden, säger Maria Olofsson, projektledare kultur, event och fritid.

Nyårspromenaden startar klockan 16:00 vid statyn av Moa Martinson på Grytstorget. 
 

Karta: Grytstorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!