Gåvorna gör skillnad för Frälsningsarmén
Försover du dig kan du bli av med ditt socialbidrag och tvingas gå till Frälsningsarmén och be om matpengar. I alla fall om du är inskriven i en kommunal arbetsmarknadsåtgärd. Det innebär att den som arbetstränar på Reko och bidrar till Myrornas överskott kan be att få delar av det överskottet när det så småningom hamnar hos Frälsningsarmén lokalt.
Foto: Kjellberg Anita
Eller så har man inte har råd att både betala sin tandläkarräkning och köpa mat och då kan ett presentkort på mat göra att man kan betala tandläkaren. - Jag kan också till exempel följa med någon till apoteket för att man ska kunna köpa medicin, men vi delar inte ut pengar, säger Birgitta Lundin. Och har man det riktigt knapert och också står utan kläder och möbler så kan man få en rekvisition till Myrorna där man kan hämta ut det man behöver. Vad gör ni med pengarna ni får från Myrornas vinst? - En del av Myrornas vinst kan jag använda till att finansiera gåvor som just presentkort på mat, säger Birgitta Lundin Och hon tycker att det därför gör skillnad att folk stoppar kläder i Myrornas insamlingslådor. För trots att kläder bränns upp och säljs på export så blir det pengar från försäljningen i Myrornas butiker. Hur mycket pengar som Frälsningsarmén i Norrköping får av Myrornas vinst vet varken Birgitta eller hennes kollega Kerstin Fridberger, kårledare i Norrköping. Kårdelen och den sociala öppna verksamheten har olika budgetar. Många av dem Folkbladet pratat med tror att de kläder de skänker till Myrorna sorteras och säljs i butiken i Norrköping. Istället sorteras de av människor som riskerar att bli av med sitt försörjningsstöd om de inte utför det arbete Myrorna vill, att kläderna bränns eller exporteras och slår ut den inhemska textilindustrin. Soldaters vardag
Frälsningsarmén lokalt hjälper människor på plats, de gör hembesök och de driver ungdomsverksamhet och verksamhet för daglediga med inbjudna gäster. De anordnar festaftnar och de fikar och så har de såklart gudstjänst på söndagar. Men Birgitta vill kunna göra mer. Innan det går så långt att människor måste söka akut ekonomisk hjälp. - Vad kan vi hjälpa människor från andra kulturer med, till exempel asylsökande? Hur ska vi få människor att finna en gemenskap hos oss. Kanske kan vi ha ett stickcafé eller något annat där man gör saker tillsammans och på så sätt både kommer in en gemenskap och lär sig språket, säger Birgitta Lundin.
I Norrköping har Frälsningsarmén 100 medlemmar och ytterligare människor som deltar i barn-, ungdoms- och vuxenverksamheten. Sammanlagt deltar 300 människor i veckan i olika verksamheter. Förutom pengar från Myrorna får de inkomster från testamenten, gåvogivare, insamlingar och julgrytor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!