De tio medlemmarna i 10LoFi träffades på ett nätforum 2008 och är en geografiskt splittrad grupp. Några har inte ens träffats. Men alla delar de passionen för lågteknologiskt fotografi. På lördag har gruppens utställning The Grand Focus vernissage på Arbetets museums fotogalleri Hyllan.

Artikelbild

| Lena Källbergs bilder har en smak av sekelskifte.

Utställningens titel anspelar på ett tal som fotografen James Mudd höll 1865.

- Redan då var han så trött på att fotografin var så teknikfokuserad. Han talade om The Photographer's Dream och tänkte framåt - efter tusen år skulle fotografin klassas som konst. Men fortfarande har fotografin teknik i fokus...

Gruppen har nu enats kring ett sammanhållande manifest och är en reaktion på samtidens synsätt där "fotografiet har blivit en massproducerad handelsvara bland andra. Ordet skärpa har inom fotografin blivit likställt med optisk kvalitet eller upplösning”.

- Vi är inspirerade av Arts- and crafts-rörelsen som knyter ihop tanke, öga och hand. Arbetsprocessen är omistlig för vårt resultat, säger Li Östlund.

Artikelbild

| Li Östlund visar två bilder ur en bildserie om genus och identitet. Bilderna är handkolorerade i gammal teknik. "Det krävs särskild fotoretuscheringsfärg som knappt görs längre. Jag ville ha ojämnheter. Man skulle få tillbringa många timmar i photoshop för att få till det. Då är det roligare att stå i mörkrummet och experimentera."

- Vi vill ha långsamhet och eftertänksamhet. Tid att göra misstag, göra om och lära sig.

Själv använder hon en Holga, en enkel 80-talskamera med blixt, designad i Kina. När rullen bara har tolv bilder krävs eftertanke innan bilden tas.

Andra använder gamla eller hemgjorda kameror. Optiken är ibland ersatt av hål, zonplattor, felvända eller hemgjorda linser.

Läs mer i pappers- eller e-tidningen.

Fotnot: Arts and Crafts Movement var en konstriktning och social rörelse i Storbritannien. Rörelsen förordade hantverksföremål i stället för maskintillverkade produkter och en personlig stil i stället för de historiska stilarna.