Gurkodlare i Kimstad har klarat ehec-krisen

NORRKÖPING Gurkodlare över hela Europa har drabbats av ehec-larmet och plötsligt fått svårt att sälja sina gurkor.Men hos Brinks gurkor i Kimstad har man inte känt av krisen:- Nej, vi har våra fasta kunder i Östergötland och Stockholmsområdet och har inte märkt av någon minskad försäljning eller prisras, säger Anita Lind hos Brinks gurkor.

Och ni har ingen export av gurkor till andra länder?

- Nej, vi säljer allt vi producerar här i mellan-Sverige och det har fortgått som vanligt, även under den gurkkris som drabbat många andra odlare nere i Europa. Och det har säkert varit mycket besvärligt för många andra odlare, som drabbats av de här problemen.

Men mitt i krisen, verkar forskarna nu kommit fram till att gurkorna troligen inte är orsaken till ehec-smittan?

- Ja, så är visst senaste beskedet och det känns förstås positivt om det är så, eftersom många odlare nere i Europa i princip fått kasta bort alla sina gurkor.

- Men mitt i alltihopa, känner vi själva ingen oro, utan våra gurkor produceras och säljs precis som vanligt, säger Anita Lind.

Tomas Isberg, som är vice ordförande i Grönsaksodlarnas Riksförbund, förklarar situationen för svenska grönsaksodlare:

- Om man är en lokal producent av gurkor i Sverige, som Brinks gurkor, och har ett fast pris hos sina kunder, kan man troligen klara sig igenom den här ehec-krisen utan problem.

- Det är värre för våra medlemmar, vars gurkor går på export och bland annat säljs via auktioner i Helsingborg, så har man ett auktionspris att rätta sig efter och det är där prisraset har kommit.

- Det vill säga att kilopriset rasat ner från normala 7-8 kronor till 3:85 i tisdags.

Ser du ingen ljusning av problemet?

- Jo, det blev en liten uppgång av priset under onsdagen, eftersom man nu börjar tala om tt gurkorna troligen inte är orsaken till det pågående ehec-problemet. Så man kan ju hoppas att trenden nu vänder, eftersom vi nu är inne i den period där vi i Sverige producerar som mest gurka, uppåt 150 ton per dag, och samtidigt har hela Europa varit fullt av gurkor som ingen velat köpa.

- Det enda jag hoppas, säger Tomas Isberg, är att man så snabbt som möjligt hittar orsaken till ehec-smittan och att EU ställer upp med ekonomiskt stöd till de odlare som drabbats.

Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
LEDARE
NORRKÖPING
FINSPÅNG
SPORT
Maklaranons bostad

Sandgatan 22 D
Nordantill - Campus
595 000 kr

Bråddgatan 26
Nordantill
795 000 kr

Pampusvägen 11
Lindö
3 275 000 kr
KULTUR & NÖJE

SENASTE NYTT FRÅN WIGHS
Konferensguiden
Charter
LMS
Hotel
Nu kan Du vara med och skapa nya Folkbladet.se
Anmäl dig här:  folkbladet.se/fokusgrupp