Riksrevisionen beskriver hur "attestering skett av ensamhandläggare som genomfört hela upphandlings-, avrops- och fakturakontrollprocessen och därefter attesterat fakturen för utbetalning". Fastighetschefen har således fått sköta om i stort sett hela rulljangsen, och då även attesterandet.
Redan år 2007 fick han allvarlig kritik från Riksrevisionen (se fredagens Folkbladet). Men trots det har alltså generaldirektör Lars Nylén gett honom i princip fria händer att hantera de penningslukande projekteringarna för fängelsebyggen i Haparanda och Östersund. Dessa granskas nu av överåklagare Gunnar Stetler.
Inte upphandlat
Sammanlagt har under åren 2006-2009 hela 260 av 300 miljoner kronor för projekteringar och byggen inte varit upphandlade.
Riksrevisionen tar också upp, att fastighetschefen tydligen låtit sig bjudas på minst en USA-resa av Fojab.
"Det är ytterst olämpligt att en leverantör betalar utgifter för en upphandlingsansvarig myndighetstjänsteman utan kontroll från tjänstemannens arbetsgivare", skriver Riksrevisionen där.
Den här rapporten är intressant av flera skäl. Det var nämligen just den, som fick fart på Åklagarmyndigheten, dit den sändes i början av april.
Har ändå fortsatt
Avstamp tas i den kritiska granskning av Kriminalvårdens brist på upphandlingar, särskilt då ifråga om Haparanda och Östersund, som Riksrevisionen gjorde år 2006.
Men, konstateras det, trots den kritiken har Kriminalvården fortsatt att direktupphandla just dem, som rapporten pekade ut (arkitektfirman Fojab i Malmö/Lund). Verket har heller inte försökt ändra de på felaktigt vis ingångna avtalen.
Sedan har det således varit fastighetschefen, som själv attesterat fakturorna. Men vad är det egentligen, som han attesterat?
Här är dokumentationen genomgående bristfällig. Alltför ofta går det överhuvud taget inte att se, vad det egentligen är för arbete som man betalar dyrt för.
Inte kunnat visa
Kriminalvården har, utan någon upphandling, slutit ett 22 miljoners tilläggsavtal med Fojab för Haparandafängelset. Själva tecknandet av det avtalet ifrågasätts nu av Riksrevisionen. Verket har heller inte kunnat visa, att fakturerade utgifter verkligen är kopplade till den verksamheten.
Och det är, påtalar Riksrevisionen, inga fler än fastighetschefen och generaldirektören som haft tillräcklig insyn i den här hanteringen.
Vi har, via hans sekreterare, försökt få kontakt med Lars Nylén. Förgäves dock.