40 ägarlägenheter byggs i Söderköping

SÖDERKÖPING Ägarlägenheter är en boendeform som tidigare inte funnits i Sverige. Men nu blir det ändring på det. I Söderköping byggs nu vad som kommer att bli 40 ägarlägenheter fördelade på tre huskroppar, de första 14 inflyttningsklara hösten 2011.
På måndagen höll Dag Gunnarsson, vd för bygg GG i Norrköping AB tillsammans med representanter från Sveriges Byggindustrier (BI) en pressträff i Söderköping angående nybyggnationen av ägarlägenheter i Söderköping samt en presentation av en färsk undersökning om synen på ägarlägenheter.

 

Det har ju länge rått viss bostadsbrist i Söderköping, något som nu sakta börjar ändras efter BoKlok-lägenheterna på Stinsenområdet, nu tillkommer alltså ytterligare lägenheter som representerar ett boende som inte funnits i Sverige tidigare.

 

"Radhus på höjden"
Dag Gunnarsson berättade om denna nya boendeform som blev möjlig först efter en lagändring som gäller från 1 maj 2009.

 

-Det är som radhus men på höjden, man äger sin lägenhet, får lagfart, har möjlighet att hyra ut den och kan pantsätta den, sade Dag Gunnarsson som alltså står bakom bygg GG som har dragit igång byggnationen av sammanlagt 40 ägarlägenheter på Storängen i Söderköping.

 

-I dagens ränteläge är det faktiskt billigare än hyresrätt. Jag tror att det finns ett intresse i Söderköping att äga sin egen lägenhet, vi har redan sålt två av de 14 som blir klara till nästa höst.

 

De avgifter man betalar är en samfällighetsavgift som beroende på lägenhetens storlek varierar från 750 till 1500 kronor. Sedan tillkommer individuell debitering på el,vatten och värme vilket i dessa lägenheter blir fjärrvärme. I övrigt är det, precis som med villor eller radhus en affär mellan lägenhetsägaren och banken. Eller så kan man naturligtvis om man har kontanter sparade investera dessa i lägenheten.

 

"Politisk motvilja"
Björn Wellhagen från BI berättade att denna typ av ägande är vanligt utomlands.

 

-I Sverige har vi haft en diskussion om ägande av bostäder sedan slutet på 1800-talet, det har funnits en politisk motvilja mot denna typ av ägande men nu har det ändrats.

 

Lena Lundström från BI fyllde i:

 

-Just nu är det bara nyproduktion som kan bli ägarlägenheter men det finns förslag att kunna göra om befintliga hyresrätter till ägarlägenheter. Med de stora kullar som kommer ut på arbetsmarknaden framöver och kommer att vilja ha boende kommer ökat byggande av ägarlägenheter att frigöra hyresrätter till unga.

 

Björn Wellhagen presenterade också en undersökning som genomförts av Novus opinion på uppdrag av BI. Där framkommer bland annat att fyra av tio hört talas om upplåtelseformen ägarlägenhet och en av tre skulle vara intresserade av att flytta till en sådan.

 

-En intressant detalj i undersökningen är att sex procent helst skulle bo i en ägarlägenhet, det motsvarar 270 000 lägenheter, påpekade Björn Wellhagen.

 

För Söderköping som kommun med en ambition att växa är givetvis de byggnationer som nu äger rum välkomna.

 

-De tycker att det är positivt att vi kommer igång och bygger, det har varit en snabb hantering från myndigheternas sida, bedömde Dag Gunnarsson.

 

 

 

 

 
 
1

Läsarkommentarer:

40 ägarlägenheter byggs i Söderköping

Kommentering stängd