Sveriges kriminella elände har förändrat vårt land

Det finns behov av ett stort antal nya fängelseplatser i Sverige. Den ökande efterfrågan på låsbara celler beror dels på en kraftig ökning av grov kriminalitet på många fronter.

Gunnar Strömmer var nyligen gäst i SVT: s Agenda. Han argumenterade pedagogiskt för den nya kriminalpolitiken som växt fram under senare år i Sverige.

Gunnar Strömmer var nyligen gäst i SVT: s Agenda. Han argumenterade pedagogiskt för den nya kriminalpolitiken som växt fram under senare år i Sverige.

Foto: Skärmklipp från SVT

Krönika2023-11-08 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dels behövs det fler fängelseplatser eftersom den svenska kriminalpolitiken sedan några år tillbaka är inne i en stor omläggning där det anses mer angeläget än på flera decennier att människor som fälls för grov och/eller upprepad brottslighet faktiskt får avtjäna kännbara fängelsestraff. Justitieminister Gunnar Strömmer argumenterade pedagogiskt för den nya politikens moral och värderingar när han i SVT: s Agenda (5 november) fick frågor om hur regeringen ska skaffa fram de flera tusen nya fängelseplatserna. 

Det är ett skifte som vi ser. Där tidigare andra saker än straff stod i förgrunden - framförallt en 80-tals dogm om att "fängelser skapar mer problem än vad de löser" - gäller nu att straff är en samhällsnytta i sig och dessutom en bekräftelse på en högre värdering av brottsoffers trauman och utsatthet.

Vad som är hönan och ägget i den aktuella omläggningen av kriminalpolitiken är inte helt enkelt att fastslå. Statsvetaren Katarina Barrling är sannolikt verkligheterna närmast när hon i en gästkolumn i Svenska Dagbladet (6 november) talar om strukturernas betydelse för politiska förändringar:

"En långsiktig, genomgripande strukturförändring av Sverige, vars extrema konsekvenser till sist helt kommit upp till ytan denna höst. En brottslighet som gör att man numera läser i tidningen att Sverige har mycket att lära av Rwanda om hur man hanterar – barnsoldater. Eller människor som helt öppet firar massakern i Israel den 7 oktober. Det är i dag väldigt många som inte känner igen det Sverige de fötts i – eller flytt till."

Dessa strukturella förändringar har bland annat möjliggjort SD: s framväxt och tillväxt; oavsett vad andra partier gjort eller inte gjort för att isolera eller legitimera Sverigedemokraterna politiskt. I takt med att SD har blivit större har partiet också i sin tur påverkat strukturerna, vilket ytterligare har påverkat den folkliga och politiska varseblivningen av det svenska kriminella eländet.

Moderaterna har i Gunnar Strömmer en genuin advokat för den nya politiken. Ingen blodtörst, inga känsloutbrott och inga översittarfasoner ligger honom i fatet. Han tycker inte bara att politiken är "nödvändig" givet läget utan anser också att det är rätt och rimligt att brottslingar får frihetsberövande straff. Jag håller med. Folkhemsstrukturen skadas i grunden när gatorna fylls av barnsoldater och terrorhyllande invånare.