Socialdemokraterna gÄr sina egna vÀgar sÄ lÀnge det gÄr

I den politiska retoriken lÄter det ibland som om inbördeskrig och statskupp vÀntade runt hörnet. HÀrvidlag lever dock politiken i sin egen bubbla.

Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson leder partier som röstar som Ulf Kristerssons regering i nĂ€stan lika stor omfattning.  SĂ„ ser det ut. Vilket Ă€r bra. Men det sĂ€ger inte sĂ€rskilt mycket om hur det kommer att bli framöver.

Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson leder partier som röstar som Ulf Kristerssons regering i nĂ€stan lika stor omfattning. SĂ„ ser det ut. Vilket Ă€r bra. Men det sĂ€ger inte sĂ€rskilt mycket om hur det kommer att bli framöver.

Foto: TT/Montage av Widar Andersson

Krönika2023-08-07 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ser vi pĂ„ hur opinionen utvecklats under det Ă„r som snart har gĂ„tt sedan riksdagsvalet sĂ„ Ă€r det nĂ€mligen mer stiltje Ă€n storm. Den senaste undersökningen jag tagit del av Ă€r Aftonbladet Demoskop frĂ„n den 4 augusti.Moderaterna och SD nĂ„r tillsammans lite drygt 40 procent av vĂ€ljarna medan Socialdemokraterna vinner 34, 5 procent. I stort stĂ„r det still Ă€ven om det enligt Demoskop kanske finns en svag tendens att regeringsunderlagets partier kommer nĂ€rmare oppositionen. Det skiljer nu knappt tvĂ„ procentenheter mellan blocken. SmĂ„partierna Ă€r förstĂ„s vĂ€ldigt smĂ„. Men det Ă€r inget konstigt med det. Folk flockas runt Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna. NĂ€r det om tre Ă„r Ă€r dags för val igen finns det anledning för vĂ€ljarna att Ă„ter snegla pĂ„ de smĂ„ partierna för att utröna om nĂ„got eller nĂ„gra av dem kan bidra till en framgĂ„ng för det block som vĂ€ljaren helst vill ha.  

För dagen finns det bara ett block i politiken. Regeringspartierna och samarbetspartiet SD hĂ„ller ihop. Enligt en analys av riksdagsvoteringarna som DN lĂ„tit göra (1 augusti) har SD röstat med regeringen vid 66 procent av omröstningarna. Socialdemokraterna hĂ„ller med regeringen i 59 procent av voteringarna. Centerpartiet Ă€r det parti som oftast röstar mot regeringen. SĂ„dana hĂ€r voteringsmĂ€tningar Ă€r dock svĂ„ra att ha som underlag för intressanta analyser av politiken. De flesta partier Ă€r ganska överens om mycket. MĂ„nga omröstningar Ă€r partipolitiskt okontroversiella. Hur som helst. 

VÀnder vi pÄ kuttingen och kollar hur ofta de fyra oppositionspartierna hÄller ihop sÄ ser vi att man Àr mycket lÄngt ifrÄn att nÄ upp till de 66 procents sammanhÄllning som SD och regeringspartierna kan visa upp. V och C Àr bara pÄ samma sida vid 21 procent av riksdagens voteringar. Mest sams Àr MP och V som hÄller ihop i nÀstan varannan omröstning. S och MP nÄr varandra i 41 av hundra voteringar. Kort sagt Àr det mycket lÄngt fram till ett lÀge dÀr vi kan tala om ett oppositionsblock som utmanar regeringsblocket. KÀnner jag mina socialdemokrater rÀtt sÄ Àr man nog nöjda med lÀget. Socialdemokraterna gillar inte block utan vill helst agera pÄ egen hand. MP och V Àr heller inte regeringsdugliga givet de stora samhÀllsproblemen. Centerpartiet Àr Ànnu mycket instabilt. Och det Àr tre Är till nÀsta val och S avvaktar. Men hÄller SD och M sig uppe runt 40 procent nÀr valet nÀrmar sig sÄ behöver S börja förhandla med nÄgot eller nÄgra partier om politikens innehÄll.