Snart hettar det till på allvar i partiets ledarstrid

Precis i dagarna, kanske redan idag, ska centerpartiets valberedning lämna besked om vilken av de tre aspiranterna Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström eller Muharrem Demirok som de förordar som partiledare.

En av de här tre - Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström och Muharrem Demirok - väljs av allt att döma till partiledare för Centerpartiet. Snart hettar nog striden till på allvar. När valberedningen pekar på en av dem kan någon av de andra två bestämma sig för att utmana. Då blir det åka av.

En av de här tre - Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström och Muharrem Demirok - väljs av allt att döma till partiledare för Centerpartiet. Snart hettar nog striden till på allvar. När valberedningen pekar på en av dem kan någon av de andra två bestämma sig för att utmana. Då blir det åka av.

Foto: TT

Krönika2023-01-02 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valet sker på den extra partistämman i Helsingborg i början av februari. Daniel Bäckström är kommunalråd till sin natur, ledare för riksdagsgruppen och utövande kristen inom en del av Svenska kyrkan. Bäckström har nog fått mest publicitet av de tre. Under några dagar i slutet av november stormade det runt honom efter några glidande svar från hans sida i en utfrågning. Daniel Bäckström drog ut lite på ord och stavelser när det gällde svaret på frågor om huruvida Centerpartiet skulle fortsätta att gå "först i Pride-tåget"även med honom som partiledare och om han personligen skulle kunna tänka sig att viga samkönade par. Efter lite turbulens hit och dit så "tydliggjorde" Bäckström att det han velat få sagt i utfrågningen inte var något annat än precis det som partiet á la Annie Lööf alltid tyckt och gjort. 

Muharrem Demirok är även han kommunalråd och (helt färsk) riksdagsledamot. I jämförelse med Daniel Bäckström har han dock en mer studentikos utstrålning; skulle man kunna säga. Det var också ett par händelser från Demiroks tid som gymnasie- och universitetsstudent som här strax före jul kom att ge honom hans beskärda del av plats i rampljuset. Två misshandelsdomar under 1990-talet kom upp till ytan. Demirok "pudlade" snabbt och sade sig känna skam och skuld över det inträffade. 

Elisabeth Thand Ringqvist är likt Muharrem Demirok nybliven riksdagsledamot. Hon har växlat mellan arbeten och uppdrag i näringslivsorganisationer och i politiken. Hon har inte, likt de manliga konkurrenterna, haft draghjälp av några "småskandaler" som givit henne medieutrymme. Sett utifrån har hon fått kämpa lite i bakvatten. 

Bäckström, Demirok och Thand Ringqvist är i det stora hela noga med att inte sticka ut för mycket visavi Annie Lööfs prägling av partiet. Vilket är klokt. Det är "Annie Lööfs parti" som ska välja någon av dem. Internt finns god kunskap om vad som skiljer dem åt och om hur de kan tänkas förnya och förändra Centerpartiet vad det lider. I en intervju med Dagens Nyheter på nyårsdagen markerar dock Thand Ringqvist ovanligt tydligt avstånd till Annie Lööf: "Hon (Annie Lööf) är väldigt präglad av Januariavtalet och det är inte jag. Vi har faktiskt inte ens jobbat politiskt ihop", sa hon i intervjun. Kanske är det en signal om att Thand Ringqvist tänker gå ända in i kaklet när partiledarstriden alldeles strax hettar till på riktigt?