Obalansen mÀrks pÄ den haltande gÄngen

Alla politiska partier har mer eller mindre uttalade och verksamma vÀrden som behöver balanseras och vÀgas av mot varandra under tidens gÄng.

Ibland behöver man stÄ lite mer pÄ det ena benet; ibland lite mer pÄ det andra. NÀr det Àr som allra bÀst sÄ kan man stÄ stadigt pÄ tvÄ ben. SÄ Àr det för folk och sÄ Àr det för partier.

Ibland behöver man stÄ lite mer pÄ det ena benet; ibland lite mer pÄ det andra. NÀr det Àr som allra bÀst sÄ kan man stÄ stadigt pÄ tvÄ ben. SÄ Àr det för folk och sÄ Àr det för partier.

Foto: GIAN EHRENZELLER

Krönika2021-03-04 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

 Moderaterna har till exempel sin balansaxel i "Frihet och Ansvar"; eller om man sĂ„ vill i det liberala och i det konservativa. Beroende pĂ„ tidsanda, omvĂ€rld och pĂ„ plats i den politiska hackordningen kan partiet luta sig mer Ă„t det frihetliga eller mer Ă„t det ansvarsfulla och ordnade. Styrkan med balansaxeln Ă€r att partiet sĂ€llan kommer att ligga mer Ă€n "halvfel" och i de allra flesta lĂ€gen kommer de att ha minst "halvrĂ€tt." NĂ€r Moderaterna mĂ„r bra ligger de rĂ€tt i balans och vinner uppskattning av ganska breda grupper av lĂ€tt eller hĂ„rt högerlutande vĂ€ljare. DĂ€r tycks partiet befinna sig just nu. Opinionsutvecklingen Ă€r god och sjĂ€lvförtroendet förefaller vara stort. 

Socialdemokraternas balansaxel Àr intrimmad och vÀloljad genom flera decenniers regeringsinnehav i olika konstellationer och under olika stÀmningslÀgen och bestÄr av "Höger och VÀnster", eller om man sÄ vill av trygghet och vÀlfÀrd. NÀr Socialdemokraterna mÄr bra ligger de rÀtt i balans och upplevs som intressanta och relevanta av breda grupper av vÀljare som ser sig som lÀtt vÀnster och lÀtt höger för att inte tala om den stora grupp av vÀljare som inte anser sig stÄ vare sig till höger eller vÀnster.

Socialdemokraterna har just nu ganska stora balansproblem. Den högerlutning man fĂ„tt pĂ„ köpet i Januariavtalet Ă€r inte av det mer attraktiva slaget för partiet. SkattesĂ€nkningar för vĂ€lavlönade och den pĂ„gĂ„ende privatiseringen av Arbetsförmedlingen Ă€r inget som kommer att göda manusskribenterna till de förstamaj möten som ska avsĂ€ndas pĂ„ nĂ€tet om knappt ett par mĂ„nader. VĂ€nsterlutningen Ă€r för dagen heller inte sĂ„ mycket att hissa upp i partiflaggstĂ„ngen.  A-kassan och sjukförsĂ€kringen har i och för sig blivit mer gynnsamma; men dĂ€r har pandemin anvĂ€nts som hĂ€vstĂ„ng och argument. 

Det högerben som S behöver för att stÄ stadigt Àr klassiskt sÄdant som ordning och reda i statens finanser, en anda av att arbeta och göra rÀtt för sig, ordning och trygghet i skolan, begrÀnsad invandring, hÄrd instÀllning till bidrags- och skattefusk och poliser som klarar upp brotten. VÀnsterbenet Àr lika klassiskt uppbyggt av vÀlfÀrdsreformer med fördelningspolitiska inslag dÀr fördelningen gynnar arbetare, pensionÀrer och barnfamiljer med lÀgre inkomster. De klassiska vÀnster- och högerbenen Àr kort sagt inte sÀrskilt stabila för stunden. Obalansen mÀrks pÄ den haltande gÄngen.