LO kan göra en omstart som en stark röst för arbetare

LO: s ordförande Susanna Gideonsson stÀller inte upp till omval dÄ LO hÄller sin kongress i mitten av maj i Är.


Susanna Gideonsson har bara nÄgra mÄnader kvar som ordförande i LO. Vid kongressen i maj vÀljs en helt ny ledning.

Susanna Gideonsson har bara nÄgra mÄnader kvar som ordförande i LO. Vid kongressen i maj vÀljs en helt ny ledning.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Krönika2024-01-24 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

DĂ€rmed blev det bara fyra Ă„r i det anrika uppdraget för henne. Till Dagens Nyheter sĂ€ger Gideonsson att hon tröttnat pĂ„ att pendla mellan UmeĂ„ och Stockholm och att hon börjat omprioritera sitt liv efter förra Ă„ret 2023 som var ett riktigt "skitĂ„r" med mĂ„nga begravningar i kretsen av nĂ€ra och kĂ€ra. Susanna Gideonssons beslut Ă€r naturligtvis bara att respektera för LO: s 14 medlemsförbund och dess valberedning. 

LO har i dag ungefĂ€r 1, 3 miljoner medlemmar. Vilket Ă€r lika mĂ„nga medlemmar som den fackliga centralorganisationen hade 1955. DĂ„ fanns hela 44 olika förbund inom LO. Sitt högsta medlemsantal nĂ„dde Landsorganisationen 1987. Fördelade pĂ„ 24 förbund fanns det dĂ„ 2 279 885 medlemmar i den arbetarfackliga organisationen. Sedan dess har det - mestadels sakta men till synes obevekligt - gĂ„tt utför vad det gĂ€ller medlemmar. 

LO Ă€r förvisso fortfarande störst av de tre fackliga centralorganisationerna LO, TCO och SACO. Men tjĂ€nstemannafacket Unionen Ă€r i dag det enskilt största fackförbundet i Sverige. 

NÀr det nu stÄr klart att Susanna Gideonsson inte stÀller upp för omval sÄ innebÀr det att en helt ny ledning för LO kommer att vÀljas pÄ kongressen i maj. Avtalssekreteraren och förste vice ordföranden har redan tidigare avböjt omval och uppdraget som andre vice ordförande har varit vakant under en lÀngre tid.

Kanske Ă€r det ett gyllene tillfĂ€lle för LO att ta en bĂ€ttre och tydligare position pĂ„ samhĂ€llsarenan? De senaste Ă„ren har varit lite extra kĂ€mpiga för de arbetarfackliga förbunden. SammanhĂ„llningen och sjĂ€lvbilden fick sig en rejĂ€l törn dĂ„ den socialdemokratiskt ledda regeringen Löfven gjorde upp med Centerpartiet och Liberalerna om förĂ€ndringar i arbetsrĂ€tten; en politik som LO motsatte sig hĂ„rt och bestĂ€mt. NĂ€r den dĂ„varande statsministern Stefan Löfven - med ett lĂ„ngt och vĂ€lrenommerat förflutet som ordförande i IF Metall - gjorde klart att ha var redo att genomföra förĂ€ndringarna Ă€ven utan hela LO: s stöd (de tvĂ„ största förbunden Kommunal och IF Metall valde att separat ansluta till överenskommelsen mellan Svenskt NĂ€ringsliv och tjĂ€nstemannafacken) sĂ„ var det spĂ€nt och upprört. 

LO har slickat sÄren. Nu Àr kanske dags att tÀnka mer framÄt? LO har under ganska lÄng tid försummat klassiska arbetaruppgifter. Susanna Gideonsson som framstÄr som en förnuftig och pragmatisk ledare har tagit nÄgra steg Ät rÀtt hÄll. LO bör tydligt stÄ upp för en stram invandring, kunskap och ordning och reda i skolan och för bÀttre och fler utbildningar i arbetaryrken. HÀr har LO en mycket viktig politisk uppgift.