Laddat och "känsligt" problem kan lyfta Sabuni och Blom

Liberalernas partisekreterare Juno Blom meddelade den 14 maj att partistyrelsen fattat beslut om att kräva en utredning om förbud mot kusingifte.

Juno Blom från Norrköping är partisekreterare för Liberalerna och en av dem som utanför de berörda klanerna vet mest i Sverige om hur hedersvåldets byggstenar ser ut.

Juno Blom från Norrköping är partisekreterare för Liberalerna och en av dem som utanför de berörda klanerna vet mest i Sverige om hur hedersvåldets byggstenar ser ut.

Foto: TT

Krönika2021-05-15 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Juno Blom är - utanför de berörda klanerna - en av de i Sverige som vet mest om hedersstrukturernas byggstenar; där äktenskap mellan släktingar otvetydigt är en viktig ingrediens. Blom och Liberalerna kan här ha hittat en valfråga av minst lika stor lyftkraft som den tidigare partiledaren Lars Leijonborgs förslag om språktest för invandrare i valrörelsen för tjugo år sedan. Kusingifte är nämligen en av alla de "känsliga frågor" med invandringskopplingar som myndigheter och regeringar ansträngt sig för att hålla borta från debatten. Den 18 mars 2009 sände Uppdrag Granskning i SVT ett av två program om riskerna med kusingifte. På SVT: s hemsida påannonserades programmet med dessa ord: "Frågan är känslig för svenska myndigheter. En orsak kan vara välvillig rädsla för att invandrargrupper ska känna sig diskriminerade." Den tredje april 2009 tog Johannes Forsberg upp kusinfrågan på Expressens ledarsida: "Fenomenet är obekvämt att diskutera eftersom det är särskilt vanligt inom vissa redan stigmatiserade kulturer. (--) Efterspelet till Uppdrag Gransknings program har verkligen bekräftat tesen: Det har varit tyst som i graven. Myndigheterna har inte fått det hett om öronen, ingen har ställts mot väggen."

 DN: s ledarsida (15 april 2009) tog indirekt upp saken genom en text om genetisk inavelsforskning: "De tre forskarna har djupstuderat den mäktiga fursteätten Habsburg och kommit fram till att generationer av idog inavel var orsak till att den spanska grenen av släkten dog ut år 1700 med den barnlöse spanske kungen Karl II." Ledarsidan lovordade även det svenska kungahuset för att man tagit in "lite friskt blod från Ockelbo" i familjen. Kusingiften har sedan lång tid tillbaka trängts tillbaka i Europa; framförallt genom den katolska kyrkans negativa inställning till äktenskap mellan släktingar. Kusingifte är särskilt vanligt i Mellanöstern och Nordafrika; regioner som förser Sverige med hundratusentals invandrare. Det börjar röra på sig politiskt. På Sveriges framsida Göteborg vill Socialdemokraterna, Demokraterna och Sverigedemokraterna "motverka kusingifte." (DN 28/2 2020) Liberalerna gör rätt som försöker ta initiativet i kusinfrågan i rikspolitiken. Sverige ska vara ett bra invandringsland där de människor som vill stanna ska få skydd mot de medeltida kulturer som är orsaken till mycket av deras eländen.