Kan det bli en dramatisk valrörelse i Söderköping?

På onsdagen tidigare i veckan samlades fullmäktigepolitikerna i Söderköping för att hålla sitt ordinarie möte i maj månad.

Fullmäktigebild från 25 maj. På främre raden syns bland andra Annelie Sjöberg (SD) och Malin Östh (V).

Fullmäktigebild från 25 maj. På främre raden syns bland andra Annelie Sjöberg (SD) och Malin Östh (V).

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-05-29 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ordföranden Anders Eksmo hälsade välkommen till mötet. Jag var där en stund vid inledningen av mötet när ekonomichefen Magnus Hanberth redogjorde för årsredovisningen för 2021. Under en tidigare period var jag ganska ofta på fullmäktiges möten i Söderköping. Jag publicerade krönikor på ledarsidan från sammankomsterna; ofta dagen efter. Jag gillade att vara på fullmäktige i Söderköping. Stämningen var trevlig och informell samtidigt som det fanns en hel del politisk dramatik i kommunpolitiken. 2014 chockade Socialdemokraterna under sin dåvarande ledare Mattias Ravander - numera Geving - genom att bryta ett flera decennier långt borgerligt maktinnehav. En offensiv och röstknipande valrörelse och en oförvägen koalition med Moderaterna innebar att S tog hand om uppdraget som kommunstyrelseordförande.

Den informella stämningen är fortfarande på plats nu i maj 2022. Möjligen finns det också någon form av dramatik i annalkande? Ett nytt parti med bland annat tidigare L- och S-politiker ställer i vart fall upp i kommunvalet i september. Kanske kan det påverka något? För stunden råder hur som helst en stabil borgerlig majoritet i och med att Moderaterna har gått tillbaka till det borgerliga fadershuset.

Jag har kollat då och då på webbsändningarna från fullmäktiges möte i Söderköping. Men som vi sjöng då det begav sig gäller att "live is life". Så det var riktigt kul att dyka upp i kommunhuset i onsdags, gå runt och hälsa på gamla och nya bekantskaper och utbyta lite tips och synpunkter. 

I början av sommaren och i slutet av densamma ska jag leda debatter med fullmäktigepartiernas representanter. Den 16 juni är det Företagarna som vill ta partierna på pulsen och den 31 augusti vill Pensionärerna i PRO göra detsamma inför det kommande valet. Dessa båda debattuppdrag var en pådrivande orsak till mitt återbesök på fullmäktigemötet. Kände att jag ville se höra politikerna på nära håll innan det var dags att ställa frågor till dem som debattledare.

Av årsredovisningen att döma går det ganska bra för Söderköping. Förbifart E22 tycks efter decennier av grusade förhoppningar nu äntligen vara på väg att förverkligas. Den nya vägen kan vara klar 2028; vilket känns nåbart och snart i jämförelse med vad som varit. Invånarantalet stiger. Söderköping "rusade" 92 platser uppåt i rankingen om näringslivsklimatet. Ska bli spännande att höra vad företagarna och pensionärerna tycker om utvecklingen.

Anders Bevemyr (S) i talarstolen på fullmäktige den 25 maj 2022.
Anders Bevemyr (S) i talarstolen på fullmäktige den 25 maj 2022.