Hon kan ge ökat hopp för friheten och demokratin

Ryssland har inlett 2024 med terrorbombningar mot civila mÄl inne i flera ukrainska stÀder. Bostadshus efter bostadshus förstörs.

HÀr ser vi Nikki Haley i aktion pÄ ett av alla de valmöten inför primÀrvalen som hon Àr ute pÄ just nu. Ett starkt primÀrval för Nikki Haley Àr nÄgot som den fria vÀrlden samfÀllt borde be för.

HÀr ser vi Nikki Haley i aktion pÄ ett av alla de valmöten inför primÀrvalen som hon Àr ute pÄ just nu. Ett starkt primÀrval för Nikki Haley Àr nÄgot som den fria vÀrlden samfÀllt borde be för.

Foto: Robert F. Bukaty

Krönika2024-01-03 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det ukrainska folket betalar ett fruktansvĂ€rt pris för sitt geopolitiska öde att vara mĂ„ltavla för ett aggressivt och groteskt Ryssland som tycks vara beredda att offra hur mĂ„nga liv som helst för sin iver att komma tillbaka som en skrĂ€ckinjagande stormakt. 

Nikki Haley Ă€r en av de republikanska politiker som kampanjar för att bli utsedd till sitt partis kandidat i USA: s presidentval i november i Ă„r. Enligt de opinionsmĂ€tningar som amerikansk politik stadigt bjuder pĂ„ har Nikki Haley hyfsade chanser att besegra demokraternas sittande president Joe Biden. DessvĂ€rre har hon vĂ€ldigt smĂ„ chanser att besegra Donald Trump i sitt eget parti i de primĂ€rval som drar igĂ„ng om knappt tvĂ„ veckor.  För vĂ€rlden vore det dock solklart mycket bĂ€ttre om de amerikanska vĂ€ljarna i presidentvalet framemot hösten hade att vĂ€lja mellan Joe Biden och Nikki Haley istĂ€llet för mellan Trump och Biden. 

Nikki Haley Àr nÀmligen - till skillnad mot Trump och de flesta andra republikanska kandidater - glasklar med betydelsen av starkt amerikanskt stöd till Ukraina. I en intervju i amerikansk tv pÄ nyÄrsdagen sa Haley i min översÀttning att "det sista jag vill Àr att Amerika ska gÄ ut i krig. Att förse Ukraina med vapen handlar om förebygga krig. Joe Biden behöver göra ett bÀttre jobb med att förklara att en seger för Ryssland Àr en seger för Kina och Iran."

EU har vissa problem med Ungern vars regering hellre gÄr Rysslands Àrenden Àn vad man vill ge stöd för Ukrainas frihet och demokrati. Men det hindret kan EU passera utan nÄgra större problem. Ett USA som vÀnder Ukraina ryggen - vilket mycket talar för att Donald Trump skulle göra som president - vore dÀremot en katastrof.

De samlade vĂ€stmakterna i EU och Nato har hittills stĂ„tt enade i sitt stöd för Ukraina. Vilket förstĂ„s Ă€r helt logiskt. Rysslands vĂ„ldsamma krig Ă€r riktat mot vĂ€st, mot demokrati och mot mĂ€nskliga rĂ€ttigheter. NĂ€r Ryssland nu tycks trappa upp kriget sĂ„ vill det till att EU och Nato Ă€r följsamma. Ekonomiskt Ă€r det inga bekymmer för vĂ€st att förse Ukraina med de militĂ€ra och statsförvaltningsresurser som krĂ€vs. För friheten i vĂ€rlden Ă€r det mycket illa med allt annat Ă€n ett krigsslut dĂ€r Ryssland otvetydigt fĂ„r erkĂ€nna sig besegrat. 

Ett starkt primÀrval för Nikki Haley kan dÀrför vara det som stagar upp USA igen och som kan ge det nödlidande ukrainska folket ökat hopp om fred och frihet. Och som kan ge folken i EU och USA minskade risker att behöva ge sig ut i krig.