Göder man segregationen så får man segregationen

Den politiska debatten i Sverige kretsar mycket kring behovet av att invandrare ska integreras på ett bättre sätt än idag.

Här en bild från invigningen av Romanicenter i Hageby i Norrköping. Det finns starka skäl att stötta romer och andra som har svårt att klara skola och arbete. Men inte för att de är romer. Utan därför att de bor i Sverige.

Här en bild från invigningen av Romanicenter i Hageby i Norrköping. Det finns starka skäl att stötta romer och andra som har svårt att klara skola och arbete. Men inte för att de är romer. Utan därför att de bor i Sverige.

Foto: Norrköpings kommun

Krönika2023-05-14 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politiker från de flesta läger hävdar gärna och ofta att integrationen har "misslyckats". Vilket kanske inte är så konstigt om vi betänker att politiken under långa tider har varit helt inriktad på att finansiera och underlätta etnisk och kulturell segregation. Ett par exempel ur högen: 

Föreningarna Romska ungdomsförbundet och Romska kulturcentret i Malmö har sedan 2010 fått över 100 miljoner kronor i bidrag av diverse statliga myndigheter. De båda föreningarna har i vart fall intill alldeles nyss haft en och samma frontfigur. Dagens Nyheter har granskat bidragsutbetalningarna. DN: s granskning blev aktuell sedan tidningen uppmärksammat att ett antal myndigheter - framförallt den stora bidragsgivaren Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor MUCF som ensamt betalat ut 40 miljoner kronor till de båda föreningarna - fattat misstankar om att allt inte stod rätt till. Enligt DN: s uppgifter från MUCF handlar det framförallt om så kallade jäv - familjemedlemmar till föreningsledarna har givits förmåner - och om stora brister i bokföringen av ekonomiska transaktioner: ”Ett flertal verifikationer avser hotellbesök, biobesök, restaurangbesök, McDonald's-besök, bilhyror med mera”, skrev myndigheten i en sammanfattning efter ett kontrollbesök. Enligt DN: s källor visar en annan granskning av ett specifikt projektbidrag att "Pengar slussats vidare till en annan förening som är skriven hos en nära anhörig, märkt som ”gåva”. Dessutom fick en familjemedlem som anställdes i projektet sex månaders förskottslön i en klumpsumma på 84 000 kronor. 

I Norrköping har kommunen nyligen fått nästan 700 000 kronor i statsbidrag för att öppna ett medborgarcenter för romer som "benämns som svenska romer och vars släkter kan ha bott i landet i århundraden", skriver kommunen på sin hemsida. Enligt kommunen bor ett "hundratal romer" ur den grupp man riktar sig till i Norrköping. "En hörnsten i verksamheten är att bevara språket och kulturen", skriver kommunen. 

En mer rimlig "hörnsten" vore väl att lägga resurser på att romer och andra invandrare lär sig svenska? I vart fall om man eftersträvar integration. Och hur rimligt är det att kasta över 100 miljoner kronor för att stärka en viss etnisk grupp om det är integration och hederlighet man är ute efter? Personligen är jag skeptisk till statsunderstödd integration och segregation. Det bästa är att strunta i etniciteten, rusta upp en förväntansfull socialpolitik och att använda skattepengarna för att kärnverksamheterna i staten ska fungera.