Fler lönehelger kan dämpa våldet i Norrköping

Poliser i nattarbete på en av helgens brottsplatser.

Poliser i nattarbete på en av helgens brottsplatser.

Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Krönika2020-07-27 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Polisen har haft mycket att göra denna lönehelg med många larm om bråk, misshandel, stölder, fylla, etc." Så avslutade Östgötapolisens presstalesperson sin skriftliga rapport klockan 08.09 på söndagsmorgonen 26 juli.

Uttrycket "lönehelg" hänger kvar sedan gammalt. Efter en månads slit och knogande och snålande så kommer äntligen lönen och många passar nog på att vara "kung i baren" med allt av fylla och bråk som det kan föra med sig framåt småtimmarna. Polisen ser ju vad de ser ute på gator och torg. Fredagar och lördagar i samband med lön är nog fortsatt extra stökiga runt om i Sverige. 

En stor del av brottsligheten beror dock sannolikt snarare på för få än för många lönehelger. Jag har till exempel svårt att tänka mig att det var särskilt många heltidsarbetande lönehelgsfirare bland vare sig de offer eller gärningsmän som var inblandade i de två allvarliga våldsbrott som skedde i Norrköping under den gångna helgen. Båda brotten beskrivs som mordförsök; i en lägenhet på Bromsaregatan knivhöggs en man och i en lägenhet på Skolgatan knivhöggs en annan man under natten mot lördagen. Eventuella lönehelger hade nog också tämligen marginell inverkan på Ingelstamordet i april eller på dubbelmordet utanför nattklubben Hugo i början av december förra året. För att nu bara nämna några av de senaste och mest uppseendeväckande våldsutbrotten i Norrköping. Under de två helgnätterna 24-26 juli åkte polisen enligt egen uppgift ut på ungefär 220 larm. Säkerligen var en del av dessa larm lönefyllerelaterade på så sätt att personerna som till exempel slogs eller orsakade olyckor i trafiken är engångsbesökare i statistiken. Det snurrade till för dem, de tappade omdömet, de gjorde saker som de skäms för och inte kommer att göra igen. Lika mycket säkerligen var det  också för polisen gamla bekanta - utan alltför betungande löneinkomster - som misshandlade, stal, hotade, rånade och/eller körde onyktra och utan körkort.

Hårt arbete och löneinkomster är inte företeelser som i någon större omfattning triggar kriminalitet. Däremot är det känt och beforskat sedan evigheter att sådant som fattigdom, utanförskap och okunskap/obildning lever granne med brottsligheten. Här finns också starka inslag av ett socialt arv. Otrygga uppväxtförhållanden, bidragsberoende och arbetslöshet går minst lika starkt i arv som vad akademiska yrken och utbildningar ärvs i andra delar av samhället. Frågar någon mig vad Norrköping behöver för att dämpa kriminaliteten i stan så är därför mitt korta svar att det behövs färre bidragshelger och fler lönehelger.  

Karta: Bromsaregatan