Ett politiskt trauma som få i andra partier kan förstå

SCB: s partisympatiundersökning för maj månad 2023 landade tidigare i veckan på ungefär de siffror och besked som andra och i omfattning mindre opinionsundersökningar visat på under det senaste dryga halvåret.

Magdalena Andersson går väldigt bra i opinionen. Muharrem Demirok går desto sämre.  Opinionssiffror har betydelse internt i partiet och utåt för självförtroendet.

Magdalena Andersson går väldigt bra i opinionen. Muharrem Demirok går desto sämre. Opinionssiffror har betydelse internt i partiet och utåt för självförtroendet.

Foto: TT

Krönika2023-06-03 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Socialdemokraterna ökar rejält, Moderaterna står still och övriga partier backar. De statistiskt säkerställda förlustpartierna jämfört med november 2022 är C, KD och L. Vilket inte är någon överraskning. 

Efter valet i september 2022 har i stort sett all uppmärksamhet varit riktad mot de tre stora partierna. När C, L och KD har fått sina slängar av medianärvaro så har det i huvudsak varit i negativa sammanhang. Centerpartiets byte av partiledare blev ingen klang- och jubelföreställning. Den nya partiledaren fick mest svara på frågor om sina tidigare misshandelsdomar. Partiledarna för de små regeringspartierna Liberalerna och Kristdemokraterna har heller inte haft alltför rosiga månader i media den senaste tiden. För KD-ledaren har det bland handlat om omfattande negativ press om elstödets förseningar och krångligheter och om en intern partiskandal med både sex- och drogvibbar. Liberalernas Johan Pehrson har fortfarande en viss förekomst av interna knivhugg i ryggen att hantera. Prominenta tidigare medlemmar har lämnat partiet med anledning av partiets vägval i regeringsfrågan. 

Mest nöjd med SCB är naturligtvis Socialdemokraterna. Siffrorna som nu uppmäts börjar närma sig fyrtio procent vilket nog får en del partister att börja drömma om fornstora dar. Även i de mer realistiska delarna av partiet finns förstås en tillfredställelse över att leda så stort som man gör. Humöret i regeringskansliet påverkas negativt av de ständigt upprepade rapporterna om underläget i opinionen. På kort sikt talar heller inte mycket för att några större förändringar kommer att ske. Men partiledningen vet att opinionssiffror mer än tre år före nästa val är skrivna i sand. För det "eviga" regeringspartiet S är dessutom förlusten av regeringsinnehavet ett slags politiskt trauma som få i andra partier riktigt kan förstå. Och det underliggande budskapet från väljarna kan vara att man röstade som man gjorde därför att man ansåg att M och SD hade bäst förutsättningar att ta itu med de svåra problemen kopplade till invandring och kriminalitet. Och det stora lyftet för S efter valet kan vara en vink om att väljarna trots allt tycker bättre om S än om kombon M-SD. Men att regeringsmakten och tidens sakfrågor krävde något annat än en S-ledd regering. Så kan det vara. Och det är i så fall djupt oroande för ett parti som mer än något annat vill regera.