Den som tvekar om detta kan fråga Socialdemokraterna

Undersökningsföretaget Indikator opinion har för Ekots räkning frågat människor om vilket parti de skulle rösta på om det var val idag.

S-ledaren kastade slängkyssar när hon talade på Miljöpartiets kongress för ett par veckor sedan. Som politiken ter sig för tillfället är det nog ett angeläget projekt för S att MP håller sig på rätt sida om riksdagsspärren.

S-ledaren kastade slängkyssar när hon talade på Miljöpartiets kongress för ett par veckor sedan. Som politiken ter sig för tillfället är det nog ett angeläget projekt för S att MP håller sig på rätt sida om riksdagsspärren.

Foto: TT

Krönika2023-12-01 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om det hade varit val den 30 november så hade riksdagen idag bestått av fem partier. De tre små borgerliga partierna Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet når inte upp till de fyra procent av rösterna som krävs för att bli insläppt i riksdagshusets värme. Socialdemokraterna hade fått 38 procent vilket är nästan på decimalen precis vad Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans fått ihop i väljarstöd. Miljöpartiet hade klarat sig kvar i riksdagen med hjälp av några ynka tiondelar av en procent över spärren. Vänsterpartiet ligger i Indikators mätning i ett ingenmansland med sina dryga sju procent. Jämfört med förra månadens mätning har regeringspartierna - alla partier inräknade - krympt avståndet till oppositionspartierna med 2, 6 procentenheter. 

Regeringspartier brukar tappa stöd när de konfronteras med huvudansvaret för tillvarons och politikens problem med skjutningar, sprängningar, elpriser, Turkiet, recession, inflation, räntor och annat elände. Och S-ledaren Magdalena Andersson ligger högt i förtroendeligan. Men ändå ligger kanske S lite oväntat högt i opinionen? Eller kanske inte? Socialdemokraterna är ju det klassiska regeringspartiet i Sverige. När väljarna väl röstat på ett sätt som gav Moderaterna möjlighet att regera med hjälp av Sverigedemokraterna så drog man sig tillbaka till den trygga S-hamnen för att därifrån betrakta hur det kommer att gå med allting.

Socialdemokraternas ledning känner förstås till hur det förhåller sig. Därför har man, vid sidan av ihärdiga politiska karaktärsmordsförsök på statsministern Ulf Kristersson, satt igång ett angeläget politikutvecklingsarbete för att "springa ikapp" samtiden i de tunga frågorna om invandring och kriminalitet. Man laddar för en valrörelse inför 2026 som möjligen kan bli en mix som domineras av nya samhällsfrågor från S och av S-kritik mot en regering som inte fått stopp på mördandet, utsläppen, arbetslösheten eller invandringen.

För M och SD är det viktigaste att de - trots regerandets vedermödor - ligger kvar på valresultatets siffror och matchar S i storlek. Frågan är förstås hur Moderaterna internt tacklar att det egna partiet tappar stöd medan SD vinner stöd? Fortsätter den trenden ytterligare något år så kan det bli mycket spänt i regeringslägret. Men regeringsinnehavet är förstås guld värt. Den som tvekar om det kan fråga Socialdemokraterna.