Annie Lööf har rÀtt om det tragiska och sorgliga

Annie Lööf Àr partiledare för Centerpartiet och den som ytterst den - vid sidan av Federley sjÀlv - har ansvaret för att inte dra ut pÄ sorgen och tragiken för lÀnge.

Annie Lööf Àr partiledare för Centerpartiet och den som ytterst den - vid sidan av Federley sjÀlv - har ansvaret för att inte dra ut pÄ sorgen och tragiken för lÀnge.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2020-12-07 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

"Sorgligt och tragiskt", sa centerpartiets ledare Annie Lööf till SVT (4/12) apropÄ det politiska tillstÄndet för partiets andre vice ordförande Fredrick Federley. Den 42-Ärige EU-parlamentarikern Àr sjukskriven sedan det framkommit att han "under en lÀngre tid" varit sambo med en man som var villkorligt frigiven för grova sexualbrott mot barn. Federley sjÀlv misstÀnks inte för nÄgra brott vad jag kÀnner till. Och den tidigare sexbrottslingen som Federley har umgÄtts med har suttit i fÀngelse den tid som domstolen bestÀmt. Fredrick Federleys "sorgliga och tragiska" omstÀndigheter - som först uppmÀrksammades i kÀndissajten "stoppapressarna.se" - har steg för steg rullat ut i den övriga medierapporteringen under veckan som gÄtt.

"Federley tramsar bort sin begÄvning" (11(2 2010)

Upprördheten mot Fredrick Federley har mĂ„nga bottnar. Politik Ă€r en förtroendesyssla. Att som smĂ„barnsförĂ€lder kĂ€ra ner sig i personer som Ă€r villkorligt frigivna frĂ„n fĂ€ngelsestraff för grova barnsexbrott Ă€r inget att rekommendera för en toppolitiker som Federley. Förtroendet skadas bĂ„de hos de som ytterst utnĂ€mnt honom - Annie Lööf och den övriga partiledningen - och hos medlemmar, sympatisörer och vĂ€ljare i stort. Utan nĂ„gra jĂ€mförelser i övrigt sĂ„ kommer jag att tĂ€nka pĂ„ Mona Sahlin. Efter den enormt uppmĂ€rksammade "TobleroneaffĂ€ren" under hösten 1995 tvangs att avbryta sin kandidatur som ny S-ordförande och statsminister. Under mĂ„nga Ă„r dĂ€refter arbetade hon med att försöka Ă„terfĂ„ förtroendet. Hon inledde ibland sina tal och anföranden med att sĂ€ga nĂ„got i stil med att: "Jag vet att en del av er bara ser en Toblerone i talarstolen nĂ€r ni ser mig"; en galghumoristisk blinkning till publiken om att hon förstod och respekterade mĂ€nniskors tvekan och tvivel. För Federley finns inga sĂ„dana utvĂ€gar. Man kan skandalisera sig sjĂ€lv pĂ„ flera olika sĂ€tt. Skandaler med barnsexbrottslingar Ă€r nĂ„got helt annat Ă€n att - bland mycket annat - ha köpt tvĂ„ Toblerone med statens kreditkort. 

PÄ social media drivs upprördheten mot Federley ocksÄ av övertygelsen om att utifall Federley hade varit SD istÀllet för C sÄ hade det varit DN, SVT, TV4, SvD, Expressen istÀllet för obskyra kÀndissajter som pumpat ut skandalrubrikerna om politikern och pedofilen. Kritiken mot dubbla mÄttstockar Àr överdriven men gÄr inte att vifta bort. Ska vi ha bred och allmÀngiltig media framöver sÄ finns hÀr en förbÀttringspotential. NÀr det gÀller hÀr och nu för Fredrick Federley har Annie Lööf rÀtt. Det Àr sorgligt och tragiskt. Federley bör stiga av politiken, stiga ur pressen och staga upp sitt liv.