Inflytande i kraft av sin personlighet

Vid niotiden denna måndagsmorgon den sista februari kommer fullmäktiges ordförande Maria Sayeler Behnam att slå sin klubba tre gånger i bordet.

Bilden är snart 18 år gammal. Gunnar Bredin pekar ut framtiden för hamnen. Det tar sin tid att få något gjort i verkligheten.

Bilden är snart 18 år gammal. Gunnar Bredin pekar ut framtiden för hamnen. Det tar sin tid att få något gjort i verkligheten.

Foto: Matz Glimhed

Ledare2022-02-28 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ledamöterna i salen kommer att ställa sig upp för att lyssna på parentationen över Norrköpingspolitikens nestor Gunnar Bredin. Han tillbringade ett halvt sekel i kommunalpolitiken. Gunnar Bredin kunde knyta samman Norrköpings stadsutveckling från 1973 och fram till alldeles nyss. Han ingick förvisso i den mycket exklusiva grupp av politiker från Moderaterna som har styrt Norrköping; Gunnar Bredin var kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad under åren 1991-1994; den enda period under de senaste hundra åren då Moderaterna inte har varit i opposition. Bredins stora inflytande - trots sin annars gedigna förankring på oppositionsbänkarna - bör framförallt ses som ett slags kvitto på vad en resultatinriktad, kunnig och vänlig person kan åstadkomma i politiken i kraft av sin personlighet. 

Folkbladets egen nestor, den numera pensionerade reportern Jan Nordström intervjuade Bredin inför dennes sjuttioårsdag den 13 oktober 2011. Reportaget är en rik och betydelsefull illustration över de långa ledtiderna i politik och förvaltning och av den därav följande vikten av att det finns politiker i beslutskretsarna som kan matcha de utdragna processerna med egen kunskap och egna erfarenheter: "Efter att ha tagit studenten på nuvarande Ebersteinska kunde han titulera sig byggnadsingenjör, inom området väg och vatten. Det var byggnadsfrågor, som framför allt intresserade honom. Han fick hålla på med fjärrvärme, spårvagnar och annat intressant. Och så kom valframgången 1991.

- Vi gjorde ett jättejobb med arkitekttävlingen för inre hamnen, efter det att hamnstyrelsen beslutat om att lämna den och i stället satsa på Pampus. Men sedan kom den nye hamndirektören Bengt-Erik Bengtsson, och förklarade att det beslutet skulle han riva upp. Hamnen skulle bli kvar därinne.

- Så när jag stod uppe på Sylten och delade ut priserna i arkitekttävlingen visste jag redan, att det där inte skulle bli av. Det kändes lite konstigt. Men nu är vi ju igång med inre hamnen igen, vi hade frågan uppe på stadsplaneringsnämnden nu senast."

Stadsdelsbyggandet i Inre hamnen är på allvar igång nu 2022. Det tog runt trettio år att få det stora byggprojektet i hamn. Gunnar Bredin var en viktig och uthållig lots, matros och kapten i processen. Nu har han själv gått i hamn i den stora evighetens lagun. För Norrköpings samhällsnyttas bästa hoppas jag att det finns flera av dagens ledamöter i fullmäktige som har Gunnar Bredin som förebild.