Obama-boom i konstvärlden

Inte sedan John F Kennedy har en amerikansk president varit så eftertraktad av porträttmålare som Barack Obama. Enligt New York Times har Obama-hysterin nu fått sitt utlopp på nätet där sajter som artofobama.com och badpaintingsofbarackobama.com samlar porträtten av USA:s president.

 

Variationen är stor i de porträtt av den amerikanske presidenten som finns att hitta på nätet. Konstnärernas och amatörmålarnas fascination för Barack Obama startade redan under presidentkampanjen när Shepard Fairey gjorde den numera välbekanta "Hope"-affischen.

 

Från februari till maj låg 787 Obama-porträtt ute till försäljning på auktionssajten Ebay med priser från omkring 1 500 till 240 000 kronor.

 

- Mina favoriter är förstagångsmålarna. Det behöver inte ens likna Obama, men de målar inte bara porträttet, de hittar också ett forum på nätet där de kan lägga ut bilden så att alla kan se den, säger Gabriel McGovern, som startat artofobama.com. (TT Spektra)

 

 

Bildtext: Den schweiziske konstnären Dave skapade under sin performance "The fusion journey" ett porträtt av Barack Obama på fyra halvnakna kroppar.

 

Foto: Markus Schreiber/AP/Scanpix

 

//bilder:1

 

4