Motiveringen tar fasta på att Magnus Bard med konstnärlig finess, humor och integritet fångar tidningsläsarnas intresse. Men Magnus Bard visar även "hur den politiska konsten på ett oslagbart sätt kan höja temperaturen i opinionsbildning och debatt?.

- Jag tycker att det viktigaste är om man kan höja temperaturen och intressera fler. Jag vill reta upp folk lite grann. Inte retas för att retas, men för att engagera folk i samhällsfrågor, säger Magnus Bard om motiveringen.

Artikelbild

På DN:s ledarsida blir Magnus Bards bilder kommenterar till dagsaktuella skeenden, men han ritar även för tidningen Kommunalarbetaren.

Mycket inspiration kommer från politik, böcker och artiklar. Bland förebilderna finns den lekfulla amerikanske illustratören Saul Steinberg, men även illustratören och tidningstecknaren Fibben Hald. Den senare beskriver Magnus som sin nestor när det gäller förhållandet till bildskapande.

- Av honom har jag lärt mig att vara lite respektlös. Bilden behöver inte vara så himla snygg, men den ska uttrycka något och ha liv, säger han.

EWK-priset är instiftat till minne av konstnären och karikatyrtecknaren Ewert Gustav Adolf Karlsson, som verkade under signaturen EWK.

Artikelbild

Magnus Bard.

- När jag var ung såg jag hans teckningar, men jag har aldrig strävat efter att göra som han, säger Magnus Bard.

- Han var en stjärna och var lysande både konceptuellt och som porträttecknare - att hitta dragen kan vara väldigt svårt. Men han är verkligen en politisk tecknare som även uttrycker en mening.

Artikelbild

Magnus Bard är född 1955 och bor med sin fru och sina två söner i Stockholm. Han är uppvuxen i Vindeln, Västerbotten, men hans pappa kommer faktiskt från Norrköping, och farfadern arbetade inom textilindustrin.

Priset, som är på 10 000 kronor, delas ut på Arbetets museum i Norrköping den 9 november. I samband med prisutdelningen öppnar en mindre utställning med bilder av Magnus Bard.

- Jag har jättemycket material som jag går igenom, säger Magnus Bard. Jag försöker hitta exempel ur produktionen bakåt, men väljer också aktuella bilder som ger en tankeställare om situationen idag.