Skärseldens rosatonade berättelser

NORRKÖPING Konstnären Ragnar Schmid ser gymmet som en skärseld, där människor renas och blir bättre människor. Rosatonade berättelser från gymmet visas i utställningen Kropp och själ på galleri Kronan.

- Gymmet ger en bild av vår tids samhälle och människors strävan efter att bli bättre. Men ett uns missnöje finns alltid kvar, säger Ragnar Schmid.

Han tränar själv på gym, men upplever det näst intill outhärdligt tråkigt. Men han fascineras av miljön där människor rör sig likt solitärer inneslutna i sina egna universum.

- Det jag tänkte med gymmet från början var att skapa rum i bilderna. Men sedan har det inte blivit så mycket rum. Istället har det blivit människor i helfigur. Rummet blir bara ytor omkring.

Ragnar Schmid är bosatt och verksam i Göteborg och har gjort en mängd offentliga utsmyckningar. Bland annat har han målat vänliga ansikten och fabeldjur utskurna ur masonit som pryder skolan Björlandagården i Torslanda. Några besläktade ansikten kikar nu ut ur väggarna på Galleri Kronan.

Färgskalan domineras av köttigt rosa, med inslag av rött. Stilen är valhänt och naivistisk, inspirerad av serietidningsestetik och kryddad med humor.

- Jag måste ha berättelser, figurer, annars kan jag inte göra några abstrakta ytor. Jag vill ge material för var och en att skapa sina egna berättelser. Man kan se det som associationsmaterial.

Till de komiska bilderna hör Egendomlig händelse i valrörelsens sista vecka från 2010. Motivet är inspirerat av en tv-debatt och visar en uppblåst Fredrik Reinfeldt och en Mona Sahlin som lyfter från marken. Kanske svävar hon på målet? Dras hon med av debatten? Eller tappar hon kontakten med rörelsens rötter?

Idag invigs utställningen på Galleri Kronan som pågår till den 1 april.