Facebook och twitter, se där, två riktigt tidstypiska fenomen som engagerar allt fler människor. Nästan alla finns på Facebook, man hittar gamla klasskompisar, håller kontakten med människor som bor långt borta, man använder det som ett praktiskt sätt att marknadsföra. Och man använder det som ett propagandaredskap.

På senaste tiden har jag upptäckt några exempel på hur det sprids märkliga fakta på facebook där det luktar kraftigt av dold agenda. I vissa fall sprids gamla artiklar på nytt. I andra så publiceras foton av delar ur artiklar som ska ge en viss bild som i bästa fall är svagt missvisande, i sämsta fall rena lögner. Kraftigt moddad statistik för att uppnå ett visst syfte är också vanligt.

Ett ganska harmlöst exempel är det klipp av första stycket ur en tio år gammal krönika om ?Sagan om ringen? som publicerades i Västerbottenkuriren. Där skriver den ironiserande skribenten att ?Sagan om ringen nu har blivit bok också? men tack vare att krönikan är beskuren framgår inte ironin. I tidningshuvudet finns ett huvud på en redaktör och en mailadress samt telefonnummer. Hon har på senare tid blivit hotad och trakasserad av Ringen-fans trots att hon inte ens skrivit krönikan - som alltså inte har det budskap som beskärningen vill få oss att tro.

Ett mer aktuellt exempel är det uttalande av kristdemokraten Mats Odell som spridits, ett tidningsklipp utformat som ett direkt citat: ?Jag och min fru har köpt varsin lägenhet till våra barn. Det kan alla föräldrar göra. Våra barn är mycket nöjda.?. I kommentarsfälten under kan man i regel hitta varierande tillmälen som oftast landar i att mannen är en idiot, verklighetsfrånvänd och så politikerförakt i största allmänhet.

Ok, men vad ligger exakt bakom det här? För det första: Krönikan skrevs förra året av en person som får anses ha en egen agenda om bostadsfrågan, hon jobbar nämligen på tidningen Hem & hyra där krönikan publicerades. Citatet är från ett tillfälle för fem år sedan då journalisten enligt egen utsago var på samma releasefest som Odell. I en nyligen publicerad intervju erkänner skribenten nu att ? ?jag är medveten om att jag kan ha missuppfattat det han sa så till vida att han istället för att köpa lägenheterna kan ha gått i borgen för köpen.(?)?.

Ja, enligt Odell är det just det han sade och det han och hans fru gjort. Om detta kan man ha åsikter men det är onekligen en helt annan sak än att ha köpt lägenheter åt barnen. Och spridningen av denna ett år gamla krönika kommer precis när partiledarstriden i KD blåser som allra värst och där Mats Odell alltså utmanade Hägglund. Sedermera förlorade Odell.

Nätet är fritt, alla kan publicera och sprida olika uppgifter. Man kan använda nätet som propagandaredskap, det finns inga källkrav, inget publicistiskt ansvar, ingen kontroll. Annat än att varje enskild individ som stöter på denna typ av klipp och påståenden bör fråga sig: Vem är avsändare? Vem tjänar på denna publicering? Är detta sant/hela sanningen? Jag anar att nästa valrörelse till stor del kommer att föras på Facebook. Och jag tror att det kommer att bli mycket smutsigt.