DE HATADE

Magnus Linton

Atlas Bokförlag

I dag utkommer Magnus Lintons redan omtalade reportagebok De hatade, om radikalhögerns måltavlor. Den är en rykande färsk neddykning i ett Europa med högerextrema vindar. Boken gör nedslag i 2011 års Ungern, Holland, Sverige och norska Utöya. Linton har rönt stora framgångar med tidigare reportageböcker som Americanos och Cocaina. De hatade är första boken i Atlas reportageserie Vems Europa?

När jag fick boken i min hand, funderade jag att det ännu var för tidigt att analysera blodbadet på Utöya, när Anders Breivik varken är dömd eller färdiganalyserad av rättspsykiater.

De Hatade är inte en färdig analys, utan en påbörjad. Författaren intervjuar politiskt aktiva tänkare i Europa. Vi får läsa högst personliga åsikter om högerpolitiker, utdrag ur politiska kampanjer och vittnesmål av terroriserade romer och muslimer i Europa. Den plockar isär den xenofoba retoriken på ett spännande och ofta humoristiskt sätt. Ett exempel är gallupundersökningen bland 35 000 muslimer i Europa. Den visar att de värnar mer om demokratin än kristna, att de värdesätter jämlikhet och frihet mer än européer i övrigt. Boken förklarar också hur utanförskapet konkretiseras av politiska beslut. Därför kan ofta inte romer i Ungern vare sig skaffa arbete eller utbildning och en sista utväg blir brott för att få mat på bordet.

Glimten in i framtidens Europa bjuder på skrämmande dystopiska scenarion. Många av Lintons källor hävdar att arbetslösheten aldrig kommer minska. Den industriella revolutionen kan inte längre föda oss alla, och därför kommer vi få dras med arbetslöshet, vilket politikerna vägrar inse. Istället skyller vi allt på de svaga i samhället. Parasiterna är långtidssjukskrivna, funktionshindrade, arbetslösa och invandrare. När arbetsmarknaden krymper så blir retoriken; att om du inte arbetar så ska du heller inte äta. Dessa tankegångar är skrämmande aktuella i dagens Sverige med regeringens arbetslinje som käpphäst. Och de finns med i retoriken före andra världskriget. Enligt radikalerna är Skandinavien ett svagt, feminiserat samhälle, där vi naivt välkomnar den islamiska invasionen. Anders Breiviks främsta mål var att Döda Gro-Harlem Brundtland som genom feminiseringen av politiken, öppnat upp för massinvandring. I hans manifest kryllar av hänvisningar till högerpolitiker i hela Europa.

Vittnesmål från Utöya finns med i boken, de är varsamt och respektfullt skrivna. Att man först trodde att muslimska terrorister utförde dådet spelar en makaber roll i dramat. Det visar att vi alla på något sätt påverkats av retoriken från högerradikalerna.

De hatade är en ovanligt angelägen bok. Den visar på fascismens intåg i våra liv. Det blåser inte högervindar. Det är snarare stiltje i en högerpopulistisk värld. Och Magnus Linton vågar sig ut på en resa med syftet att ta reda på varför.