- En anledning till att jag gör det här nu är att jag vill förändra bilden av mig som den övertrevliga komikerkurden som skämtar om hår och kurder. Jag vill visa mitt rätta jag. Jag är politiskt insatt, vill beröra, uppröra och röra om. Folk ska tänka till och tända till.

Multitalang
Özz Nûjen är långt mer än enbart skicklig komiker - han är nog närmast en multitalang. Han har en framgångsrik filmkarriär i Frankrike. Han har gjort kurdiska barnprogram. Och blev den första hörande programledaren för icke-hörande i tv. Därtill kan man nämna en tid som fotbollsproffs på Gotland.

Men tro det eller ej - trots att han är en av Sveriges mest erfarna komiker har han aldrig förr turnerat med en egen soloföreställning. I vår är det dags och turnén når Flygeln den 11 mars.

Artikelbild

För närvarande är Özz Nûjen inne i en skrivarfas, där han skapar utkast - och förkastar om vartannat. Men den betydande delen av föreställningen "Dålig stämning" är redan klar.

Ifrågasätter inte
- Jag har tänkt mycket på vår svenska kultur, vår konflikträdsla och vår kollektiva brist på att ifrågasätta makten, berättar Özz Nûjen. Sen har jag under åren märkt att det är oftast jag som är den personen som sprider "dålig stämning" i min omgivning. Så därför tänkte jag, varför inte göra en riktigt rolig och viktig föreställning om just det.

"Så osvenskt"
I föreställningen utforskar Özz Nûjen varför vi svenskar anstränger oss så för att undvika den obekväma tystnaden, varför vi hellre pratar skit bakom ryggen på varandra än riskerar att dålig stämning uppstår i rummet och varför vi gör allt för att vi alla ska vara överens hela tiden. Han utlovar berättelser från sitt eget liv blandat med iakttagelser och tänkvärda ämnen som rör oss alla.

- Konflikträdsla är egentligen inte typiskt svenskt - det är mänskligt. Men vi i Sverige tar gärna på oss sådant som är lite negativt, som den svenska avundsjukan, den svenska fyllan och den svenska missunnsamheten.

- Men något som är lite bra däremot, som om att festa mitt i veckan säger vi: "O, det känns så osvenskt"... Sedan finns en del saker som vi inte vill kännas vid som svenskar: korruption, hyckleri och kvinnomisshandel. Det är det andra kulturer som står för!

Karriär i Frankrike
Hur var det då med den där franska filmkarriären? Jo, den började med att Dramatiska Institutet hade bjudit in regissören Hiner Saleem och behövde en spontantolk som kunde växla mellan kurdiska, svenska och franska.

Regissören har gjort filmer som bland annat Vodka Lemon och Kilomètre zéro.

- Voilà, där fanns jag. Och jag försökte göra föreläsningen lite rolig, när någon frågade något kunde jag lägga till "fast egentligen menar de så här...". Det blev ganska kul.

Familjekomedi
Tre år senare hade han specialskrivit en roll åt Özz Nûjen. Och filmen Si tu meurs, je te tue hade galapremiär i mars.

- Vi fick stående ovationer, och fantastiska recensioner. På galafesten fick jag fler frågor om att vara med i film, jag försökte säga att mitt flyg gick dagen därpå...

Han blev ändå till slut övertalad att ta huvudrollen som familjepappa i Comme chez soi - en familjekomedi med premiär nu i oktober. Men filmkarriären i Frankrike är inget Özz Nûjen byter mot den svenska ståupp-scenen.

- Nej - men det var kul och jag tackar min lyckliga stjärna för att jag fick uppleva det.