l Experimentet "Home Less" går ut på att hitta inspirerande och unika miljöer att arbeta i. Peter Mäkelä pekar på den dubbla betydelsen, som på engelska får betydelsen att vara mindre hemma. Men en mer humoristisk svensk läsning säger att han är less på att arbeta hemifrån.

För ett drygt år sedan flyttade Peter Mäkelä och hustrun Anna Tollwé till hennes tidigare hemstad Norrköping. Men efter sommarsemestern kände han ett behov av att komma ifrån sin hemmastudio för att hitta tillbaka till ett kreativt flöde.

- Det är barnskrik, blöjbyten och spring hemma. Då kom jag på det här projektet som går ut på att arbeta i lite mer udda miljöer som man kanske inte får tillträde till annars.

Artikelbild

| En av designern Peter Mäkeläs tillfälliga arbetsplatser är East FM:s glaskub mitt i Hageby Centrum.

När vi träffar Peter Mäkelä sitter han i East FM:s tuffa glaskub mitt i Hageby Centrum. Allt han behöver i sitt arbete finns i den stramt designade vita dator som han kan ta med sig allt.

För Peter handlar det om att få inspiration från atmosfären i de skiftande platserna. Det blir ett sätt att komma åt det man i arkitektursammanhang kallar genius loci, som är latin och betyder platsens ande eller platsens magi. Han väljer också att arbeta med olika projekt utifrån vilken miljö han är i.

- I vissa fall går det ut på att känna puls, och i andra att känna lugn - men framförallt att byta miljö. Jag kommer igång och blir taggad. Det kanske inte ger kreativ inspiration, men det ger energi att möta nya platser och andra människors puls.

Vilka projekt han arbetar med växlar utifrån vilken plats han arbetar på. I East FM:s lokal mitt bland klädbutikerna i köpcentret arbetar han med att utveckla en tapetkollektion på temat mode för en av Sveriges största tapetproducenter.

Artikelbild

Nu i veckan kommer han troligen att sitta hos Effektfabriken. Minst ett inspirerande ställe i veckan försöker han beta av. Hittills har han bl a hunnit med arbetspass i en svit på Grand Hotell i Norrköping, på Kulturhuset i Stockholm och i Hedvigs kyrka.

- Att arbeta i kyrkan var jättehäftigt. Det var en fantastisk känsla att omges av kyrkosalen.

Bland de platser som lockar finns polishuset, visualiseringscentret och något museum.

- Sitter man mitt i en utställning med hörlurarna på blir det nästan som en installation. Jag kan tänka mig att folk undrar vad man gör där, det skulle vara lite häftigt, säger han.

Vilka reaktioner har du mött?

- De flesta tycker att det är en lite halvgalen men skön idé, säger han.