Anna Nygren
, 21, går andra året på en utbildning i att skriva dramatik på Nordens folkhögskola Biskop Arnö. Just nu pendlar hon mellan skolan i Stockholm och hemmet i Kimstad. Kursen har betytt mycket för utvecklingen i det egna skrivandet, berättar hon.

- Jag har lärt mig analysera texter och se på mina texter på ett annat sätt. Jag ifrågasätter varför jag skriver och hur jag skriver.

Från vardagen
I sina krönikor kommer Anna Nygren beröra sådant som kommer upp i vardagen. Bland de personliga favoritkrönikörerna finns Dagens Nyheters Hanna Hellquist och Vladimir Kaminer, en ursprungligen rysk berlinare.

Artikelbild

- Jag läste en hel del av honom när jag pluggade tyska för något år sedan. Han skriver roliga betraktelser från sitt vardagsliv och väver samtidigt in lite djupare frågor på ett väldigt komiskt sätt, säger hon.

Anna Nygren är engagerad i kultur för unga och aktiv inom Kvartersteatern. Hon har skrivit en hel del teatertexter för och med barn, men även för en vuxen publik.

Vann skrivartävling...
I våras blev Anna Nygren en av tre vinnare i Östgötateaterns tävling "Skriv så spelar vi". Då fick hon se sitt stycke "Tumören" uppspelat av tre skådespelare. Dramat tar upp hur en familj drabbas av cancer och brottas med existentiella frågor i sviterna av sjukdomen.

- Det var roligt att få se sin text framförd av professionella skådespelare. Jag tyckte att det blev väldigt bra, säger Anna.

Artikelbild

...och Augustnominerades
Det var i samband med att hon nominerades till Lilla Augustpriset 2008 för novellen "Allra ensammast" som hennes skrivande tog fart.

- Det var då jag började skriva. Jag vann inte men det var roligt att bli nominerad. Jag blev nominerad även förra året - det är en bekräftelse.

Inspiration får hon ofta på resande fot - ofta i skramliga tågvagnar.

- Dag tror att det finns flera olika komponenter i det, funderar hon. Andra har sagt att om man lider av ångest ska man resa, då har man alltid något att göra. Man slipper det stressande i att vara stillastående.

- Men det kan kanske vara den lugnande rytmen i tåget, som härmar takten i det fysiska skrivandet. Sedan finns det spännande personer på tåg som kan sätta igång fantasin.