Man ser dem ofta i Facebook-flödet: skickliga teckningar av gubbar med snabba samtidskommentarer, signerade Wisti.

I dag öppnar utställningen ”Vi måste våga tala om Wisti”, med ett trettiotal bilder av Kent Wisti, på EWK-museet på Arbetets museum.

Kent Wisti, 45, är prästen och bildkonstnären som de senaste åren nått kultstatus på sociala medier där hans satirteckningar och kommentarer får snabb spridning. Idag har han nära 60 000 följare på Facebook och fler än 13 000 bevakar hans inlägg på Twitter.

Artikelbild

| På plats. Möt Kent Wisti när utställningen öppnar.

Wisti har varit präst i fjorton år och hållit på med satirteckningarna i sociala medier i fyra år. Han ritar gubbarna i förväg i sin mobiltelefon eller Ipad och kan genom en app i mobilen snabbt lägga till text.

På samma tid som det tar att skriva ett sms kan han lägga ut sina inlägg i samhällsdebatten, dagspolitiska kommentarer.

Kent Wisti är stiftsadjunkt i Svenska kyrkan i Lund. Han ser både prästrollen och konstnärsrollen som ett kall, med uppdraget att ge människor ork att leva och mod att dö.

– Satiren i dag har ett extra stort ansvar, säger han och beskriver snabbheten och polariseringen i samhället, och det högaffektiva läget, där mycket inte minst på sociala medier är hatiskt och känsloladdat.

Artikelbild

Perspektiv. En av Wistis samtidsbilder.

Satiren arbetar på lekens område, med att fördjupa verkligheten, och göra verkligheten lite klarare, säger han. Han talar om att stanna upp, inbjuda till eftertanke och självkritik, och inte gå på med stora känsloargument. Tage Danielsson skulle vara en fantastisk förebild för satiren i dag, säger han.

– Det som jag skulle vilja med min satir är att vända skrattspegeln mot oss själva, mot oss alla, för att kunna avslöja de saker i oss som är inskränkta, hatiska och fientliga, säger Kent Wisti.

Artikelbild

Gubbe. "Lite sorglig folkhemsnostalgi".

På frågan hur kyrkan tagit emot hans satiriska bilder säger han att han närmast blivit söderkramad, och om han är en rebell så är han en ”rebell på räkmacka” i så fall.

Hur politiska är dina bilder?

– De är politiska så tillvida att de handlar om samhällsfrågor. Jag skulle också vilja beskriva dem som existentiella, säger han.

– Jag vill påstå att jag slår både mot höger och vänster.

Utställningen visas fram till den 14 januari. Kent Wisti finns på plats under öppningsdagen.

Wisti har gett ut en bok som heter ”I det här jävla landet”. Nästa år kommer nästa: ”Vi måste våga tala om Wisti”.