krönika Nej, jag har inte förlåtit vissa tv-program. Och skulle nämnda program knacka på min dörr med en blomsterkvast lär det aldrig ske.

När en serie blir en stor succé lockas många bolag att göra en så kallad "spinn off" (man får följa nån karaktär i en helt annan miljö) eller en "prequel" (en förhistoria). "Big bang theory" har varit en oerhört framgångsrik komediserie och nu har det gjorts en serie om Sheldon som barn.

Det som gör Big bang theory roligt (i mina ögon) är att i princip alla huvudkaraktärerna är så extremt smarta men samtidigt ofta så socialt obegåvade. Det är roligt när det är vuxna som inte egentligen råkar illa ut.

I "Young Sheldon" är det ett smart barn som inte fungerar socialt. Det är en helt annan grej. Första avsnittet sändes i USA den här veckan och bjöd inte mig på några skratt - mer en sympati för ett barn som inte passar in. Kanske tar det sig efter hand men det känns som att komediserier om en familj med ett annorlunda barn är en 80-talsgrej. (Tänk "Fem i familjen" där Michael J Fox var den drivna brorsan eller Steven Urkel i "Räkna med bråk".) Det känns också som att göra komedi av att ett barn är annorlunda är passé, tack och lov, så "Young Sheldon" behöver ha något mer att komma med.

Kommer ni ihåg de oerhört smetiga programmet "Förlåt mig" där folk bad om förlåtelse genom att skicka ett tv-team med en blomsterkvast? Jag har alltid tänkt att om det hände mig så skulle chansen att försonas vara lika med noll. Tydligen tänker Linda Lindorff annorlunda eftersom hon tackat ja till att programleda serien när den nu ska komma tillbaka. Jag tänker att det är oerhört osmakligt att ett tv-program ägnar sig åt känslomässig utpressning. (För man förväntas ju inte kunna säga nej när tv-teamet står där.) Fanns det verkligen ingen annan skåpmat man kunde ta till? "Klassfesten" är ju redan tillbaka så vad kommer härnäst? "Tutti frutti"?

I kväll har säsong tre av "Gåsmamman" (C More) premiär. Sonja har flyttat ihop med John och hennes äldsta son har flyttat hemifrån men det kriminella hotet är ändå närvarande. Nu är hennes barn hotade och Sonja dras än en gång in i det kriminella livet. Dags för ännu en dos av den brillianta Alexandra Rapaport.

I USA hade "This is us" andra säsong premiär i veckan. När den kommer till TV3 är oklart. Jag önskar det vore snart för det är en av de bästa dramaserierna på länge. Tyvärr finns inte säsong ett kvar på Viaplay längre, den försvann för en månad sen. Jag hoppas den kommer tillbaka ett tag innan säsong två kommer så fler får chansen att upptäcka denna fantastiska serie som utspelar sig i tre tidsåldrar, i de tre syskonens barndom, i föräldrarnas nygifta tid och i nutid.