Det var i augusti som filmaren Maj Wechselmann tillsammans med bland andra litteraturvetaren Ebba Witt Brattström besökte Cnema i Norrköping för att efterlysa statister till den dramadokumentär som spelas in om Moa Martinsons liv: "Moa Martinson – landsmodern".

På lördag (7 oktober) är dags för inspelning av denna stora scen vilken ska gestalta väverskor och andra textilarbeterskor som går till sina arbetsplatser – det krävs åtskilliga statister och intresset har varit stort.

– Den positiva publiciteten kring filmen har resulterat i att 200 statister har anmält sig. Det är jätteroligt!, kommenterar filmaren Maj Wechselmann i ett pressmeddelande.

Artikelbild

| Filmgäng. Många är involverade i projektet.

När Folkbladet besökte pressträffen i augusti talade kostymören Agneta Skarp om behovet av kläder till de många statisterna. Det rörde sig då främst om skjortor, blusar och förkläden.

– Filmens kostymör Agneta Skarp har gjort ett fenomenalt och idogt arbete. Det enda som fattas är mormorskängor. Har man sådana får man gärna höra av sig till mig på maj.prod@telia.com, säger Maj Wechselmann.

På lördag förmiddag vid nio ska statister och filmarbetare samlas i Kvarteret Hallarna där Agneta Skarp tillsammans med assistenter och sminkörer ska förvandla alla medverkande till arbetarkvinnor från sekelskiftet 1900. Sedan kommer själva scenen att tas klockan tolv – då med utgångspunkt från Moa-statyn vid Grytstorget.

Filmen stöds av Film i Öst och Norrköpings Filmfond.