Jan Manker, 76, bosatt i Nykvarn, har arbetat med måleri och olika grafiska tekniker sedan 1960-talet. Han var med och startade Grafikens hus som invigdes 1996.

– Egentligen är jag utbildad grafiker, på Konstakademin 1964 till 1969, men jag har målat mest, säger Jan Manker.

Nu visar han fotografier i Studion på Konstforum i Norrköping – men det är fotografier som ligger väldigt nära grafik.

– Traditionella grafiker tycker inte att det är grafik, och en del målare tycker inte att det är måleri – då undrar man: Vad är det för någonting? säger han och skrattar.

– Det är en blandning, ger han själv som svar.

– Många fotografer jobbar mycket experimentellt. Det tyckte jag var spännande, säger Jan Manker som hos Centrum för fotografi hittat förståelse.

Där tyckte de inte att det var något konstigt, säger han, och beskriver det han gör som digitala fotocollage. Han blandar fotografier, teckningar och akvarellskisser, lägger dem lager på lager med hjälp av datorn.

Han visar på "Pokemonparty hos kungen", med färgglada figurer framför slottet i Stockholm. En humoristisk bild.

Men i övrigt andas hans bilder samhällskritik. Romska tiggare placeras in i bilderna, i en utbränd skåpbil, med Karl Marx svävande ovanför, och i romantiska bilder av ett eget hem, något som tiggarna bara kan drömma om.

– Det är det nya proletariatet som dyker upp här i Sverige, de egendomslösa. Romska tiggare, eller de som flyr och kommer till ett nytt land, säger han och talar om kontraster och de olika verkligheter vi lever i.