Film Demokraterna i USA flyttar om pengar man fått från filmproducenten Harvey Weinstein. Anledningen är de anklagelser om sexuella trakasserier som riktats mot Weinstein.

Weinstein, som är en av Hollywoods mäktigaste män, var en av de mest framträdande bidragsgivarna till Demokraterna under 2016 års valkampanj. I ett uttalande kallar partiledningen anklagelserna mot honom "djupt oroande" och meddelar att närmare 245 000 kronor ska ges till en rad kvinnoorganisationer. Även enskilda partipolitiker donerar mindre summor, som de fått av Weinstein, till stöd för kvinnor.

Det var i torsdags som New York Times rapporterade om de sexuella trakasserierna som ska ha sträckt sig över flera decennier. Weinstein anklagas inte för brott, men bad inledningsvis om ursäkt för sitt beteende och tog tjänstledigt. Nu hotar han dock att stämma tidningen som han menar har publicerat rykten.

Weinsten har bland annat producerat filmer som "Pulp fiction", och Oscarsvinnarna "Shakespeare in love", "The reader" och "Chicago".