Det var 1986 som den första Kulturnatten ägde rum i Norrköping – upplägget var väl detsamma som nu men mera småskaligt. Till exempel fanns ju inte Knäppingsborg i nuvarande skepnad på den tiden – det var först 2007 som detta kvarter ställdes i ordning och därefter har kommit att bli en väsentlig del av Kulturnattens utbud.

Nu är det i alla fall dags igen, på lördag (30 september) är det dags för 2017 års Kulturnatt och årets upplaga är jämförbar med fjolårets när det gäller storleken.

– Vi har nästan exakt lika många programpunkter som förra året: 420 stycken. Detsamma med antalet arrangörer som ligger runt 120, berättar Sandra Sandborg Johansen, handläggare på Kultur och fritid med ansvar för Kulturnattsplaneringen.

Artikelbild

| Knökat i Knäppingsborg. Ett fyllt Restaurangtorget under Balkan Bag Packs spelning 2015.

Men det skiljer sig på några punkter på grund av yttre faktorer.

– Den största förändringen är väl att Solsidan intill Skvallertorget bygger om så där blir det inget i år, förra året var det mycket musik där. Men ABF kör som vanligt både inne i sitt hus, på Skvallertorget och i Kärleksparken, upplyser Sandra Sandborg Johansen som också nämner en liten förändring i Knäppingsborg.

– Där blir det några färre scener: förra året hade vi åtta scener på området, i år blir det fyra men ändå fullt av musik på samtliga scener.

För första året deltar också Autism- och Aspergersföreningen med aktiviteter.

Artikelbild

| Programmakare. Sandra Sandborg Johansen, ansvarig för Kulturnatten.

– De firar 40 årsjubileum i år och kommer att delta med aktiviteter på Thapperska, Gamla Övägen. Ambitionen är att vara ett alternativ för personer inom autismspektrum och förhoppningsvis kommer de att vara med på kommande kulturnätter också, säger Sandra Sandborg Johansen som generellt tipsar om att kolla programmet på Kulturnattens hemsida.

– Där uppdaterar vi om det blir några ändringar.

Årets Kulturnattsaffisch, skapad av spanskfödda konstnären Erika Pardo Skoug, har visat sig vara omåttligt populär.

– Ja, verkligen, det är helt otroligt hur fort de har gått åt! Vi brukar beställa 500 affischer men den här gången beställde vi 700 för vi märkte att den var väldigt populär. De gick också åt så vi beställde då 300 till men de tog slut på några timmar, berättar Sandra Sandborg Johansen.

– Vi har beställt ytterligare en omgång som kommer att finnas tillgängliga på Stadsbiblioteket från klockan elva på lördag och då är det först till kvarn som gäller.

Det stora intresset för affischen har gjort att man börjat fundera på att göra den tillgänglig även efter Kulturnatten.

– Ja, vi kollar upp möjligheterna men tills dess kan jag tipsa om att gå in på konstnärens webbshop och beställa konstnärens tavlor, affischer och vykort på www.shop.trehundrafemti.se., säger Sandra Sandborg Johansen.