"Konkret" i Norrköping sammanfaller med 70-årsjubileet av den inflytelserika utställningen Ung konst som visades på Galleri Färg och Form i Stockholm 1947. Utställningen blev startskottet för konkretismens genombrott i Sverige och flera av de konstnärer som deltog visas nu i Norrköping.

NP33 anordnar utställningen tillsammans med Åmells konsthandel i Stockholm.

– Det är en samling som jag hjälpt till att bygga upp för flera år sedan för en kunds räkning, säger Verner Åmell, i tredje generationen ägare till Sveriges största konsthandel.

Artikelbild

| Dyraste tavlan. "Kanariskt intermezzo" av Olle Bonniér, 1949. Pris: 585 000 kr.

När kunden avled köpte Åmell tillbaka i stort sett hela samlingen, och det är den som nu visas och säljs i Norrköping.

Åmells som annars bara ställer ut i Stockholm tycker att det är roligt att komma till Norrköping, som på flera sätt har starka band till konkretismen.

Här växte konstnärerna Otto G Carlsund och Erik Chambert upp och här bodde och verkade konstsamlarna Dani Liebenfeld och Kurt von Schmalensee.

Norrköpings konstmuseum införlivade tidigt konkret konst i sina permanenta samlingar och har genom åren arrangerat en mängd specialutställningar med konkret konst.

Artikelbild

| NP33. "Konkret" är höstens stora utställlning på NP33 på Norra Promenaden.

I utställningen på NP33 visas verk av bland andra Olle Bonniér, Pierre Olofsson, Erik Chambert, Gerd Nordenskjöld och Nalle Werner. Färg och form lyser i dunklet i NP33:s stora vackra lokal på Norra Promenaden.

Gallerist Joakim Sander vid NP33 beskriver utställningen som en museal utställning i sin höga kvalitet, med så många stora namn representerade. Ingen av konstnärerna lever längre.

Artikelbild

| "Komposition". Eric Chambert. Olja och gouache på duk. 125 000 kronor.

Allt på utställningen är till salu.

– Det är som att gå på ett museum – fast du kan handla grejerna, säger Joakim Sander.

Artikelbild

| "Lyrisk passage". Pierre Olofsson, 1952. 230 000 kronor.

Det dyraste verket i utställningen är Olle Bonniérs "Kanariskt intermezzo" från 1949. Det kostar 585 000 kr. Lägst priser har Juho Sunis små, plangeometriska oljor som man kan få från 2 000 kronor och uppåt.

Konkretism är en stilbenämning på den geometrisk-abstrakta konst som fick sitt genombrott i slutet av 1940-talet och fick stor genomslagskraft i Sverige under 1950-talet. Den konkreta konsten skulle tilltala sinnena direkt. Linjer hade ett värde i sig, menade företrädare för konstriktningen.

Artikelbild

| "Början till block II". Olle Bonniér, 1949. Olja på duk. 300 000 kronor.

Utställningen pågår från den 30 september till den 1 december.