Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hästtämjaren i europeisk konstdatabas

Gösta Adrian-Nilssons kända målning "Hästtämjaren" från Konstmuseets samlingar är ett av de svenska konstverk som finns med iden nya europeiska konstdatabasen Europeana 280.

Hästtämjaren. GAN:s kända målning från 1916.
Foto: Pressbild

Hästtämjaren. GAN:s kända målning från 1916. Foto: Pressbild

Foto: Per Myrehed

Konst2016-04-24 10:00

Europeana 280 som lanserades i fredags, tillgängliggör digitalt över 300 konstverk som anses betydelsefulla för europeisk konsthistoria. 29 europeiska länder deltar med vardera minst tio konstverk. I Sverige har 14 verk valts ut, från Albertus Pictor i slutet av 1400-talet fram till Nils Dardel. Ett av verken är Hästtämjaren av Gösta Adrian-Nilsson från Norrköpings konstmuseums samlingar. Målningen från 1916 köptes in 1945 genom medel från H Sandbergs stiftelse.

I Sverige har Riksantikvarieämbetet haft uppdraget att samordna urvalet och ett antal svenska kulturinstitutioner med samlingar inom bildkonst har deltagit, bland annat Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum och Norrköpings konstmuseum.

Urvalet skedde i en gemensam workshop där ett 30-tal tvådimensionella konstverk hade nominerats i förväg och kompletterats med de tio mest sökta svenska verken på Wikipedia.

I processen var det viktigt att kunna visa på bredden i svenska samlingar och att flera kulturinstitutioner kom fram i urvalet. Tyngdpunkten i det utvalda materialet ligger på svenskt måleri, bland målningarna finns Hanna Paulis porträtt av konstnärsvännen ”Venny Soldan Brofeldt” (1886-1887) och August Strindbergs "Staden" (1903).

Europeana 280

Är: Ett samarbete mellan den digitala plattformen Europeana och kulturdepartement och kulturinstitutioner från de 28 länderna i Europeiska unionen samt Norge. Varje land har ombetts att välja ut minst tio konstverk som finns i landet och som har bidragit till den europeiska konsthistorien. Resultatet är ett digitalt tillgängliggörande av mer än 300 konstverk, både välkända och mindre kända, som tillsammans visar på ett gemensamt europeiskt bild- och formspråksarv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!