En serie ölglas, med titeln "After work", ett japanskt fat, en bit ädelost, växter. Hans Lif närmar sig tingen med känsla för färg, form och ljus.

Konstnären kan på grund av sjukdom inte närvara på vernissagen, men har skrivit en hälsning till besökarna.

"De bilder ni ser på väggarna är alla tillkomna under de senaste tre åren. Det är vardagens ting som intresserar mig, och landskapet där jag befinner mig", skriver han.

Artikelbild

| Böljande växtslinga. Hans Lif ställer ut på Konstforum i Norrköping. Vernissage är det i dag, lördag.

Han fortsätter att berätta om hur han försöker tolka allt med hur ljuset faller, och den färg som han då upplever, och med penselns rytm. "Det är mitt sätt att tolka verkligheten."

Hans Lif, född 1958, bor och arbetar i Stockholm. Han har haft en lång rad separatutställningar runt om i landet, på Konstforum senast 2013. Han har utfört offentliga utsmyckningar, bland annat på Slussens T-banestation, och på senare år haft porträttuppdrag.

Hans hustru Åsa Hällgren Lif är också konstnär. När Folkbladet besökte Konstforum inför vernissagen var det hon som visade runt i utställningen.

Hon berättar att Hans Lif målar mycket det han ser omkring sig, vardagsföremål. Också hon vittnar om hans stora intresse för hur färgerna uppträder, hur ljuset faller.

Artikelbild

| Vardagsföremål. Ost och kex.

Det han målar kan vara mat eller något han plockar på vägen till ateljén, "nästan en förevändning för att måla".

Framför målningen av en bit mögelost berättar Åsa Hällgren Lif att när Hans Lif målar det han har framför sig går han också upp i storlek och gör monumentalitet av det som är triviala saker.

Artikelbild

| Väcker habegär. Utsökt blomstermotiv.

I ett annat rum hänger målningar där böljande växtslingor, arabesker, kontrasterar mot mer stadiga former i lod och våg.