Barn och grupper av vuxna är surrealistiskt utplacerade i landskap med höga berg i bakgrunden. En färgglad röd ballong, en papegoja eller djurmasker bryter mot den isblå och svagt rosa bakgrunden

– Iscensatt bild, kanske, säger Krister Kern i ett försök att beskriva sina målningar.

– Som skådespelare jobbar man mycket i grupp, vilket jag tycker är jättekul, men det är också jätteskönt att ha måleriet där jag själv kan bestämma eller regissera hur bilden ska vara, var de ska stå, säger han och tittar på gestalterna i sina bilder.

Artikelbild

| Flicka. "Who run the? Girls!"

Krister Kern, 40, ursprungligen från Göteborg, jobbar på Östgötateatern, men är för tillfället på Riksteatern där han just haft premiär med pjäsen "Dimensioner".

Det är en kärlekshistoria mellan en kvantfysiker och en biodlare, där Kern spelar biodlaren Roland.

Kern är en multibegåvad man, självlärd som konstnär. Han har att brås på, han har en tjeckisk anfader som var konstnär, Antonin Kern, på 1700-talet.

Och Krister Kerns syster Alexandra är också konstnär.

På frågan om konst hela tiden löpt parallellt med skådespeleriet svarar Krister Kern att han fick tid att måla mer efter avslutad scenskola, år 2005.

I dag har han en ateljé nära Stora teatern i Norrköping.

Han målar i akryl, på plywood, canvas, pannå och duk.

Utställningen på Kronan heter "Bortom bergen". Just berg och landskap är ett återkommande motiv, berättar Krister Kern.

När vi går runt i utställningen talar han om en hyllning till sin mamma Ebba, "vi har verkligen en matriark i vår familj", och en hyllning till sin farfar och pappa med familj som 1938 flydde till Sverige från Böhmen i det som förr var Tjeckoslovakien.

– Min farfar är född i Böhmen, i bergen där, berättar han.

Förutom familjehistorien är berg i sig något som intresserar Kern.

– Det är alltid intressant vad som finns bakom. Det finns en kraft i dem som jag gillar, säger han.

Utställningen "Bortom bergen", som pågår fram till den 15 oktober, invigs i dag av skådespelaren och musikern Tobias Almborg.

Under våren 2015 ställde Krister Kern ut på Sandell Gallery i Göteborg. Under 2013 medverkade han i samlingsutställningen "Efterfesten" på Galleri Sander i Norrköping.

På Östgötateatern har Krister Kern bland annat gjort titelrollen i kritikerrosade Hamlet, spelat Albert i Frankenstein och Peter Pan i "Wendy & Peter Pan".

Han har också jobbat på tv och film, medverkat i bland annat i "Kommissarie Winter", "Hinsehäxan", "Kongens nei" samt långfilmen "Den blomstertid nu kommer" med Crazy Pictures.