Fenomenet musikquiz har vuxit under senare år i hela Sverige – allt fler har upptäckt charmen med att mäta sina musikaliska kunskaper i trevlig miljö (ofta nog krog-relaterad). Men visste ni att det också finns Svenska mästerskapen i musikquiz? Förra året var det premiär för denna tävling och i lördags (9 september) korades årets svenska mästar- lag efter totalt 136 deltävlingar samt regionfinaler.

Men det var inte vilket lag som helst som tog hem den ärofyllda titeln: Norrköpingslaget "4 bugg och 2 melodikryss" kunde i lördagskväll lyfta guldpokalen efter en hård final som gick av stapeln på Strandhotellet i Mellbystrand.

– Ja, inför SM gjorde vi en sammanslagning av två lag som brukar tävla på Hugos i Norrköping, vi har lite olika kunskaper så man kan säga att vi toppade laget, skrattar Martin Lidman som ingår i vinnarteamet tillsammans med Madeleine Waktinger, Emma Hasselrot samt Mats Svensson.

Artikelbild

| James Brown. Chansningen gick hem för vinnarlaget.

– Vi är faktiskt i ungefär samma ålder allihop, drygt 30. Annars kan det nog vara bra att ha medlemmar i lite olika åldrar.

Den första deltävlingen ägde rum på Hugos i Finspång och därifrån gick det fyra personer starka laget vidare till regionsfinalen i Mariefred där man också segrade.

– Ja, vi gick ju faktiskt obesegrade genom hela SM, konstaterar Martin som är lite av en veteran inom denna tävlingsform.

– Jag har varit med sedan Hugos i Norrköping startade med musikquiz för sex år sedan, det är kul eftersom det är ett bra sätt att träffa polarna och samtidigt tävla lite.

Hur stor bredd är det på frågorna i ett sånt här arrangemang?

– Det är mest populärmusik som rock, pop och soul men med väldigt stor spridning: gammalt och nytt, hårt och ballader så det är svåra frågor. Det var faktiskt en jazzfråga i finalen som vi inte kunde, Fatz Waller var rätt svar, minns Martin Lidman som berättar att den första delen av finalen handlade om att svara på frågor med olika teman.

– Sedan blev det semifinal där lagen fick gå fram och skriva svaren på tavlor och sedan visa upp. Till slut var det final med tre lag och då var det samma upplägg som Vem vet mest där man fick vara snabb och sedan besluta om laget ville ta frågan eller om man skulle lämna den vidare när man fått höra rubriken.

När krutröken skingrats stod lag "4 bugg och 2 melodikryss" på 27 poäng medan tvåan (förra årets vinnare Scaramanga) fick nöja sig med 25.

– Det var svåra frågor. Alla lag hade ju åtminstone 20 fel i grundomgången, säger Martin Lidman som naturligtvis är nöjd med resultatet.

– Det verkar ju också som om vi är direktkvalificerade till nästa års SM-final så då kan vi bli först med att försvara titeln.

Är det någon fråga du är särskilt nöjd med att ni tog?

– Ja, det var en kategori när man skulle säga årtalen när olika artister dog, en del var ju lätta som Elvis och Michael Jackson men till exempel James Brown var knepigare. Det var extra skönt när chansningarna gick in på den kategorin, säger Martin Lidman som nu tillsammans med sina lagkamrater kan se fram emot priset: en egen kock för en kväll som kommer hem till någon av vinnarna och lagar en utsökt middag för åtta personer samt en dryckesexpert som håller en underhållande utbildning i valfri dryckeskategori.

Folkbladet säger grattis!