Det hörs toner inifrån kommunhusets aula – en repetition av den svängiga sorten har precis startat när Folkbladet kommer på besök för en pratstund med en orkester som i år firar 40 år. Söderköpings storband repar just in ett nytt nummer som Sammy Davis Jr ursprungligen sjöng – först får kompet sätta svänget innan man går igenom blåsstämmorna, sedan är det dags för hela orkester att tillsammans känna på det nya arret.

Bakgrunden är den jubileumskonsert (The Rat pack show) som storbandet ska sätta upp på Flygeln kommande söndag (15 oktober) tillsammans med sångarna Robert Haglund, Patrik Stenberg och Tony James Anderson. Dessa figurerar som de klassiska ratpack-medlemmarna Frank Sinatra, Dean Martin samt Sammy Davis Jr och kommer att framföra ett antal av artisternas kändaste nummer.

– Jag har ju uppträtt förut med bandet, när jag upptäckte Frank Sinatra ville jag gärna sjunga med storband och då fanns Söderköpings storband här, berättar Robert Haglund.

Artikelbild

| Duett. Robert Haglund och Tony James Anderson.

– Att spela med storband är bland det häftigaste man kan göra, det blir ett så brett ljud och dynamik, det här ska bli jättekul.

Att spela låtar som utgår från klassiska "The Rat pack" (se fakta) ger en större bredd i repertoaren.

– Dean Martin gjorde ju en del allsångsbetonade nummer medan Sammy Davis låtar är lite mer sångtekniskt svåra och kanske inte så kända, bedömer Robert Haglund och nämner signaturen till tv-serien Baretta som ett exempel på hans "sound".

– Frank Sinatras låtar känner däremot många igen men det kan ju också innebära en svårighet: nästan alla har hört "My way" så när man gör den måste man låta Sinatra men också göra sin grej.

Artikelbild

| Trombonsektion. Torvald Gunnarsson (mitten) är repetitör i orkestern.

Repetitör i storbandet sedan två år tillbaka är trombonisten Torvald Gunnarsson.

– Men jag började i orkestern 1991. Under de här åren har bandet utvecklats – ett tag hade vi många namnkunniga musiker och nu kommer nästa generation, säger Torvald Gunnarsson.

Artikelbild

– Vi är ju mer en regional orkester nu, det är svårt att hitta musiker med Söderköpingsanknytning. Men det är sjysst av kommunen att stöttar oss med lokaler. När det gäller Ratpack-konserten hade det varit omöjligt för oss finansiellt om inte Louis De Geer gått in med garantier.

Repetionerna ska fortsätta, orkestern har endast spelat cirka en tredjedel av materialet till denna konsert förut så det finns lite att jobba på.

Artikelbild

– Men det funkar bra, det är inga blåbär därinne, påpekar Torvald Gunnarsson.

Folkbladet säger grattis till jubilaren!