Presidenten styr från grävmaskinen

Henrik Persson ledde Rotarymötet inifrån hytten på sin grävmaskin.

Henrik Persson ledde Rotarymötet inifrån hytten på sin grävmaskin.

Foto: Privat

Krönika2020-12-04 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra veckan var jag inbjuden att hålla ett anförande på Rotaryklubben i Finspång. Den ursprungliga tanken var att jag skulle komma till klubbens lunchmöte en trappa upp på Joan´s vid Bergslagstorget. Som bekant har ju de allra flesta ursprungliga planer nödgats att förändras under de pandemivillkor som vi lever i för tillfället. Minns jag rätt så hade vi först satt ut ett datum i våras som vi flyttade fram till slutet av november med förhoppningen att det då skulle vara möjligt att samlas i en större grupp igen. Så blev det dock inte. Snarare blev det värre. Numera lever vi under åtta-personers-reglementet vilket har stängt igen hela föreningslivet. 

Men klubben lät sig inte nedslås. Mötet genomfördes med den äran på utsatt dag och tid. Och klubbens president Henrik Persson ledde mötet från hytten i den grävare där han arbetade den här dagen! Själv satt jag på Folkbladets/NT: s redaktion mitt i Finspång och talade och svarade på frågor och inlägg i min bärbara dator. Mötet var kort sagt digitalt. Förstod jag rätt så var ett drygt tjugotal medlemmar inloggade på samma så kallade "Zoom-möte." Allt fungerade perfekt.

Finspångs Rotaryklubb har snart sjuttio år på nacken. (Från 1970-talets mitt och fram till 2013 fanns det två klubbar i Finspång. När klubbarna slog ihop sina påsar så blev det under namnet Rotary Finspång.)

Som alla med insikt i det traditionella föreningslivet vet så är möten och sammankomster utanför den stora ungdomsidrotten i allt väsentligt sysselsättningar som attraherar människor med inte de allra mest årsrika framtidsutsikterna. Rotarys upplägg är att en gång i veckan under terminerna samla sina medlemmar runt en måltid - oftast en lunch men frukostar och middagar förekommer också - med ett program av något slag. Den ursprungliga tanken är att Rotary ska vara ett yrkesnätverk som ska underlätta informella kontakter och samarbeten till fromma för ortens utveckling och framsteg. Rotary är en global rörelse och som rotarian är man välkommen som gäst överallt i världen där klubbar håller möten. Klubbarna och medlemmarna i Rotary förenas också av internationella insatser av olika slag för att till exempel bistå människor i fattigare länder med vaccinationsprogram och andra sjukvårdsprogram. 

Jag är själv inte medlem i Rotary men jag har haft förmånen att gästa många möten med Rotaryklubbar. Min medverkan brukar oftast kunna sorteras in under rubriken "Widar spekulerar om det politiska läget i Sverige." Men det händer även att jag inbjuds att tala om "papperstidningens framtid" eller om den eskalerande ungdomskriminaliteten; detta utifrån bland annat mina erfarenheter från Hasselakollektivets behandlingsverksamhet och som drogutredare på regeringskansliet. 

Jag har väldigt positiva intryck av Rotarymöten i Norrköping, Söderköping, Linköping och i Finspång där jag gästat ett klubbmöte en gång tidigare. Det mötet hölls på hotell De Geer och det var nog ett antal år sedan nu. Mötet präglades hur som helst av den goda stämningen, öppenheten och intresset för vad andra människor gör och tänker och tycker. Och Zoom-mötet med Rotary Finspång var inget undantag från regeln. 

Henrik Persson är runt 35 år och som sagt president under ett år. Sedan 15 år tillbaka äger och driver han företaget Perssons Villa, Mark och trädgård. Företaget har - beroende på årstid - runt fem personer anställda i verksamheten. På hemsidan skriver Henrik Persson några insiktsfulla och trygghetsskapande rader: "Persson´s Villa, Mark och Trädgård AB har som mål att alltid avsluta pågående projekt innan nya påbörjas." Vilket är en mycket bra målsättning för en hantverkare! 

Det är berikande för de som är yrkesverksamma - vilket flera är i Rotary Finspång - att även få samtala med äldre och pensionerade yrkesmänniskor. Det handlar inte om att älta om saker var bättre förr utan om att inse att det var annorlunda förr; och att det i mångt och mycket finns mycket stora likheter mellan förr och nu. De diskussioner vi förde på Zoom-mötet handlade om tänkbara regeringskoalitioner efter nästa val, om Finspångs förmåga att hänga med när Ostlänkeninvesteringarna drar igång på allvar i Norrköping och om hur det går för Folkbladet. Det var ett bra möte för att uttrycka det kort och koncist.

Det var ett bra möte också för Rotary som sådant. Bilden av Henrik Persson i hytten på sin grävmaskin, ute på ett jobb någonstans i Finspång, är magnifik som illustration av ett aktivt yrkesnätverk!

Här ser vi en yngre upplaga av den unge företagaren och entreprenören Henrik Persson i aktion med plattsättning runt 2007.
Här ser vi en yngre upplaga av den unge företagaren och entreprenören Henrik Persson i aktion med plattsättning runt 2007.