Nilsoves Glimtar: Han är etta i världen

GO´MORRON! Grått, trist, dis och dimma. November blev en urtråkig månad. Solen lyste med sin frånvaro och jag skulle inte tro att vi ens haft fem soltimmar. Natten till fredag kom första snön och, hör och häpna, nu får vi se solen några dagar.

I 27-årige Joakim Lindberg har FKK i år en kanotist som rankas etta på världsrankingen på K1 5000 meter.

I 27-årige Joakim Lindberg har FKK i år en kanotist som rankas etta på världsrankingen på K1 5000 meter.

Foto: Arkivfoto

Krönika2019-11-30 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En liten solskenshistoria kan jag bjuda på. Många av oss lär ha upplevt situationen att man tappat eller förlagt en kär ägodel. En del fick den aldrig tillbaka, en del hittade den efter en kortare eller längre tid. 

Det är musikern Bengt-Arne Palmqvist, som anslår tonen. Inför Allhelgonahelgen åkte han och hustrun Kerstin till Mjölby och Boxholm för att smycka sina föräldrars gravar. Under dagen upptäckte Bengt-Arne att vigselringen saknades på handen. De letade på platserna de besökt och ringde en del samtal när de kom hem till Finspång, utan resultat.

Bengt-Arne kom på att han innan resan varit och lastat av en del skräp på Finspångs fina Återvinning. Han åkte dit, träffade en kvinna bland den hjälpsamma personalen och undrade om någon möjligen hittat en vigselring som han blivit av med. ”Ja, den sopade vi upp i går och den har vi lämnat in till Polisen”, blev svaret. En suck av lättnad och förvåning drog förstås Bengt-Arne, som antagligen aldrig mer gör misstaget att skifta ringen från ringfingret till lillfingret. Det var troligen därför den gled av så lätt på Återvinningen.

Ståhl-mannen och Carlsson-karlen i Finspång gör en påstötning till kommunen om det saknade uret i centrum. ”Inget har hänt under hösten. Vi väntar på att det ska komma upp. Vi tycker att ett sådant behövs”. Jag tycker att deras krav är vettigt, men jag tror att de mogna männen får vänta ytterligare en tid med tanke på kommunens ansträngda ekonomi och besparingskrav. En klocka i centrum är nog inte högprioriterad nu. Tiden får utvisa hur det går och om Carlsson och Ståhl ska belönas för sitt engagemang i urfrågan.

Finspångs Kanotklubb och hela Finspång kan sträcka på sig. I 27-årige Joakim Lindberg har FKK i år en kanotist som rankas etta på världsrankingen på K1 5000 meter. Det är hans framskjutna placeringar med  bland annat två tredjeplatser i världscupen och en fjärdeplacering på VM som fört ”Jocke” upp i topp på just distansen 5000 meter Dessutom medaljer på SM. Vilken finfin säsong han lagt bakom sig och vilken pärla och prydnad han är för FKK och orten Finspång. Han började paddla för FKK i tioårsåldern och nu är han i världseliten. 

Finspångs KK hade sin storhetstid åren 2003-2013. Det var en period där det fanns såväl topp som bredd i klubben och FKK håvade in mängder av SM-medaljer, främst på ungdomssidan. Precis som i så många andra sammanhang i sportens värld går även FKK-verksamheten i vågor. Det är toppar och dalar såväl sportsligt som i antal aktiva, medlemsantal och i ledarkadern. Efter några jobbiga år ser det ut att vända. FKK var i somras representerat i sex internationella tävlingar och i sju tävlingar inom Sverige.

På årsmötet gladdes FKK åt att medlemsantalet stigit från drygt 60 till 87. Henrik Larsson och Dag Hellström hyllades av Svenska Kanotförbundet för lång och förtjänstfull ledargärning. Klubben själv delade ut pris till Joakim Lindberg för hans framgångar ute i världen. Elias Friberg utsågs till bästa minior och David Gillberg, Theo Gillberg och Elias Friberg för träningsflit. Belönades gjorde även ledarna Agnes Lundberg och Joakim Svensson.

Lisa Åhlin (före detta Hellström) omvaldes till ordförande och omvalda blev även ledamöterna Dag Hellström, Henrik Larsson, Ulrika Runesson och Tomas Johansson. Ny revisor blev Christian Hultgren efter avgående Eva-Lotta Larsson. 

Slite på Gotland var svaret på förra ortskluringen. Somliga slet för att hitta rätt och klarade det, somliga gav upp. De som lyckades var: Ruth Snabb, Bill Persson, Bengt-Arne Palmqvist, Lasse Liljeqvist, Leif Östberg/Regina Andersson, Bröderna Ståhl, Gun Burman, Gudrun Bengtsson, Rose-Marie Karlsson, Finspång, Janita Eriksson och Edit Andersson, Lotorp, Birgitta Nilsson, Sonstorp, Berth-Arne och Hilli Maxe, Borggård, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Lars Jern/Johanna Hjalmarsson, Hällestad, Yvette och Ronny Ripskog,  Katterum, Gösta Hultqvist, Ljusfallshammar,  Gudrun Holmgren, Grytgöl,  Christina Hertz, Göran Bergljung, Kjell Storm, Rosemarie Carlsson, Lennart Pehrsson, Torsten Heimstrand, Norrköping,  Jan-Olof Ek, Kolmården, Gun-Britt Holmgren, Linköping,  och Allan Carlsson, Norrtälje. 

Bo Sonelin har gjort månadens kluring: Hökfågel+skyddsskärm+sigma+Gulf. 070-413 14 62 eller ett sms går bra att svara på.